Ruma u zaštiti vodnih resursa

Foto: www.ruma.rs
Foto: www.ruma.rs

U okviru projekta „Umrežavanje i uključivanje građana za zaštitu vodnih resursa u Evropi– H2O WR“, održan je prošle sedmice događaj u mađarskom gradu Sigetu.

Delegaciju Opštine Ruma na ovom događaju predvodio je tim Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a činili su je još načelnik Sremskog upravnog okruga Perica Gaković, predstavnici Turističke organizacije Opštine Ruma, JP „Vodovod“ i UPVO „Poletarac“ Ruma.

Domaćini iz Sigeta su predstavili primer dobre prakse u zaštiti voda preko upravljanja rečnim slivom Pečuj vode, korišćenjem lokalnih postrojenja za tretman otpadnih voda.

 

Tom prilikom su predstavnici naše opštine, koja je inače nosilac Projekta, zajedno sa partnerima iz opštine Prag 9- Češka, grada Našice- Hrvatska, opštine Razlog- Bugarska, opštine Litija- Slovenija, SigetaMađarska, posetili fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, reku Dravu kao i stanište kormorana sa mađarske strane reke.
Kroz nekoliko radionica i konferencija aktivno se diskutovalo o značaju zaštite vodnih resursa i o tome koliko je ovo suštinsko pitanje ne samo za regionalni razvoj, već i za kvalitet života.

 
– Gotovo polovina Evropljana je zabrinuto da će se kvalitet vode pogoršati u dugoročnoj perspektivi. Iako su već mnogo toga uradili, u Mađarskoj planiraju da ulože ogromna sredstva u razvoj novih tehnologija. Grad je dosta uređen kada su u pitanju vodni resursi, a pijaća voda je dosta dobra, baš kao i kod nas. Domaćini povlače određena sredstva iz EU, što su nam kroz neke projekte i pokazali, a dosta toga se odnosi na kulturnu baštinu, istorijsko nasleđe u Sigetu i u Pečuju, koje smo obišli“, kaže Dragan Kosanović, šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Opštine Ruma.

 
Projekat „Umrežavanje i uključivanje građana za zaštitu vodnih resursa u Evropi– H2O WR“ u fokus stavlja i stavove građana prema EU integraciji, volonterizmu, a istovremeno ima za cilj da poboljša lokalne mere u vezi sa vodnim resursima.

 
U Mađarskoj se ovog puta razgovaralo i o zajedničkoj saradnji i apliciranju na javni poziv za podnošenje predloga projekata „EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation“(Grantovi EEA i Norveške). Projektni predlog je urađen, pronađen je vodeći partner iz Norveške i ostaje da se vidi hoće li i ova projektna ideja biti finansirana, a uskoro će se znati i rezultati za ranije podneti projekat pod nazivom „Čista Evropa“.

 
Projekat finansira Evropska unija iz programa „Evropa za građane i građanke“, mera 2.2. Mreža gradova, a odobrena sredstva EU za realizaciju ovog projekta su 142.500 evra.

 
Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti