RIJEKA: Postavljene prve pametne autobuske stanice u Hrvatskoj (FOTO)

Foto: Rijeka.hr

Građanima Rijeke i sve brojnijim turistima od danas su na raspolaganju dve pametne autobuske stanice koje nude niz funkcionalnosti za efikasnije i ugodnije iskustvo korištenja javnog gradskog prevoza kao i mobilna aplikacija Pametne autobuske stanice Rijeka pomoću koje je moguće u realnom vremenu pratiti kretanje autobusa javnog gradskog prevoza u Rijeci.

Dve autobuske stanice, jedna u Trpimirovoj ulici (kod Riječkog nebodera) i jedna na Žabici (u Ulici Riva), prve takve vrste  u Hrvatskoj, predstavljaju tehnološki iskorak prema povezanim pametnim gradovima budućnosti, a u pozadini cele priče stoji šestomesečni pilot-projekat Grada Rijeke u partnerstvu s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, Hrvatskim Telekomom i gradskim preduzećima Smart RI, Autotrolej i Rijeka promet.

Postavljene na dve vrlo frekventne lokacije riječkog gradskog prometa, kod Riječkog nebodera u Trpimirovoj ulici i na Žabici (u Ulici Riva), stanice nude niz funkcionalnosti koje su danas potrebne građanima i sve brojnijim turistima u javnom gradskom prevozu. Jedinstvenima ih čini kombinacija Ericssonove aplikacije Connected Traffic Cloud i HT-ovog koncepta pametne autobuske stanice, koji se nadopunjavaju i čine novu uslugu za krajnje korisnike. Putniku je na stanici na putem displeja na raspolaganju pregled voznog reda i mape autobuskih stanica s trenutačnim pozicijama autobusa. Rešenje se temelji na tehnologiji Interneta stvari, a prikuplja podatke Autotroleja te prikaz s ukupno 12 gradskih kamera Rijeka prometa.

Budući da je stanica ujedno i u funkciji hotspota, putnici dok čekaju prevoz imaju mogućnost pristupa internetu putem infrastrukture Hrvatskog Telekoma, a zahvaljujući solarnim panelima koji stanicu opskrbljuju energijom te integriranim rešenjima ostalih partnera, omogućeno im je i bežično punjenje pametnih telefona, prenosnih računala te ostalih elektroničkih uređaja za osobnu primenu tj. gadgeta. Senzor postavljen na pametnim autobuskim stanicama meri temperaturu i vlažnost zraka te tako pruža vredne informacije o parametrima okoliša, a u narednim fazama projekta očekuje se i dodatna integracija informacija o kulturnim događanjima te promotivnim ponudama, kao i rešenja koja se tiču sigurnosti samih putnika.

Uz pametne autobuske stanice predstavljena je i aplikacija „Pametne stanice Rijeka“ koja omogućava pametno korištenje javnog prevoza i koja je u Rijeci po prvi puta dostupna na mobilnim uređajima. Pomoću ove aplikacije može se pratiti kretanje autobusa javnog gradskog prevoza na mapi grada Rijeke, te doznati kad autobus dolazi na stanicu na kojoj se putnik/ca želi ukrcati. Klikom na sam autobus u aplikaciji dobiva se prikaz sledećih stanica te autobuske linije s vremenom dolaska na stanice prema redu vožnje. Također, moguće je dobiti i druge podatke o prometu i to klikom na lokaciju web kamera, odnosno klikom na samu autobusku stanicu, pri čemu se doznaje koji sve autobusi na njoj staju i u koje vreme dolaze na stanicu.

Aplikaciju je moguće besplatno preuzeti u trgovinama Google play i App Store, a dostupna je i putem QR koda koji se nalazi na promotivnim materijalima te displeyu dvaju pametnih stanica.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti