RHMZ izdao narandžasti meteoalarm za veći deo Srbije

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je upozorenje za područje Srbije na grmljavinske nepogode za 12. i 13. jun 2024. godine. Kako se navodi, do četvrtka se očekuje veoma nestabilno vreme sa intenzivnim pljuskovima sa grmljavinom, jakim olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada.

Za veći deo zemlje, izdat je narandžasti stepen upozorenja. Preciznije, crveni i najviši stepen upozorenja izdat je za Istočnu Srbiju za 12. jun, a za Istočnu i Jugoistočnu Srbiju za 13. jun.

Narandžasti stepen upozorenja za 12. jun izdat je za Srem, Beograd, Zapadnu Srbiju, Šumadiju, Pomoravlje, Jugoistočnu Srbiju i Jugozapadnu Srbiju. Za 13. jun, pod narandžasti stepen upozorenja postavljeni su Šumadija, Pomoravlje i Jugozapadna Srbija.

Pročitajte još:

Ova upozorenja odnose se na grmljavine sa gradom na širem području, kao i na pljuskove i jake kiše sa većom količinom padavina za krato vreme.

Usled vremenskih nepogoda, mogu se očekivati bujične poplave, u urbanim sredinama problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima, problemi u saobraćaju i transportu. Takođe, moguća je pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti a rizik od udara groma može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti