Rezervat prirode Solila novi član Parkova Dinarida

Foto: Pixabay.com

Prijemom novih članova, Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja, od 9. novembra broji ukupno 92 zaštićena područja iz osam zemalja regiona – od Slovenije do Bugarske.

Rezervat prirode Solila, u Tivatskom zalivu, novi je član Mreže Parkova Dinarida, pored Parka prirode Orjen, Parka Tivoli, Rožnik, Šiško brdo iz Slovenije i Javne ustanove Zeleni prsten iz Hrvatske.

Četvrta Međunarodna konferencija Parkova Dinarida završena je posetom njenih učesnika JP Morsko Dobro iz Budve, odnosno zaštićenom rezervatu prirode Solila u Krtolima kod Tivta.

Konferencija koja je održana u Budvi je okupila preko 150 učesnika iz osam zemalja regiona koji su u okviru tri radna dana kroz diskusije, prezentacije i radionice sa vodećim stručnjacima iz regiona razmijenili iskustva i obradili temu jačanja saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica, a što predstavlja jedan od temelja dobrog upravljanja prirodnim resursima.

Deo učesnika konferencije posetio je Solila i na licu jjesta se uverio u poboljašnje infrastrukturnih uslova u tom parku prirode, u koji kontinuirano ulažu JP Morsko Dobro i Opština Tivat, u saradnji sa MZ Krtoli i tivatskim NVO sektorom.

Solila su područje nekadašnjih slanih močvara i srednjevekovnih bazena za proizvodnju soli u južnom dijelu Tivatskog zaliva, a koji su pod zakonskom zaštitom zbog svojih velikih prirodnih, ekoloških i kulturno-istorijskih vrednosti. Solila su i međunarodno su prepoznata kao jedno od važnih područja za ptice i njihovu migraciju.

Od ukupno registrovanih 342 vrste ptica u Crnoj Gori, 114 vrsta je registrovano na samim Solilima, a od toga čak 109 primećenih vrsta uživa neki vid zaštite.

Ovo područje od oko 150 hektara je kao drevna solana sa brojnim arheološkim nalazima, veoma vrijedno i u kulturno-istrojskom smislu, a stanište je i brojnih vrednih vrsta biljaka, vodozemaca, riba i rakova.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti