Resorno ministarstvo obeležava Evropsku nedelju mobilnosti

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Centar za unapređenje kulture života i rada ŽiR sprovode kampanju „Grad u pokretu – ljudi na prvom mestu “ u okviru Evropske nedelje mobilnosti 2017.

Fokus ovogodišnje kampanje predstavlja koncept zajedničkog korišćenja transporta. Kombinovanje različitih vrsta transporta – vožnja automobilom, biciklizam, javni prevoz, hodanje – smanjuje troškove transporta i ekološki otisak (emisiju ugljendioksida).

Resorno ministarstvo je saopštilo da ima cilj da u javnosti razvije svest o značaju kretanja, održivog transporta, biciklizma i povećanju učešća biciklista u saobraćaju, bezbednosti u saobraćaju, smanjenju emisije štetnih gasova, očuvanju životne sredine i zdravlja, borbi protiv klimatskih promena, razvoju zelene ekonomije. Korišćenje pametnih tehnologija, kao što su aplikacije i „online“ platforme, pomaže da se mobilnost učini efikasnijom, uštedi novac i zaštiti životna sredina. Saradnja sa civilnim sektorom pokazuje na čvrst stav državnog sektora za uključivanjem svih zainteresovanih aktera društva.

Tema evropske kampanje je: „Čista, zajednička i inteligentna mobilnost“ („Clean, shared and intelligent mobility“) sa pozivom na akciju „Deljenje te vodi dalje“ („Sharing gets you further“). Aktivnosti se sprovode od 16. do 24. septembra 2017. godine u Beogradu.

Kampanja je deo aktivnosti koje će u Republici Srbiji se sprovoditi u okviru zajedničkih aktivnosti značajnih za sprovođenje Pariske Deklaracije i Panevropskog programa transporta, zdravlja i životne sredine (THE PEP/ Transport, Health and Environment Pan European Programme).

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti