Rekonstrukcija i modernizacija hidroelektrane Piva

 

Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore
Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum slovenačke i italijanske kompanije Litostroj i ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji hidroelektrane (HE) Piva vredan 10, 3 miliona evra.

Ugovor koji će finansirati KfW banka sa 8,5 miliona evra i EPCG, potpisali su izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko i generalni mendažer ABB, Danilo Moresco.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da će hidroelektrana dobiti modernizovanu hidromašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja sopstvene potrošnje elektrane i najsavremeniji sistem za upravljanje na nivou elektrane koji će, kako je pojasnio, omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i svim postrojenjima iz centralne komande.

Direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko, kazao je da su oni zaduženi za isporuku strojarske opreme, hidrauličnog sistema i regulacije, kao i za sporednu opremu.

On je naveo da je Litostroj hidroelektrani Piva isporučio opremu 1976 godine i da ona „oko 40 godina radi veoma dobro i dobro je održavana“.

Generalni menadžer ABB, Danilo Moresco, kazao je da je ta kompanija tehnološki partner, koji, kako je naveo, održava transformaciju energije u Crnoj Gori.

On je rekao da će ta kompanija nastaviti sa investiranjem u infrastrukturu, da bi, kako je naveo, podržali takve planove i u budućnosti.

Navedena modernizacija i rekonstrukcije biće realizovane u naredne tri godine i omogućiće usavršavanje kako samih članova tima tako i kolega iz drugih delova EPCG koji će pružati podršku u narednom periodu.

Projekat revitalizacije HE „Piva“ je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030.godine kao jedan od projekata iz odabrane grupe projekata, čiji je cilj, pored ostalog i povećanje energetske efikasnosti postojećih proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje i ugovora za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije HE „Perućica“ u vrednosti od 30 miliona evra.

To predstavlja nastavak strategije menadžmenta kompanije i započetog investicionog ciklusa vrednog preko 170 miliona evra.

Time će, između ostalog, EPCG zadržati lidersku poziciju u proizvodnji i snabdevanju u periodu otvorenog tržišta i ulaskom novih proizvođača električne energije u Crnu Goru.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti