Regulisanje vodosnabdevanja u četiri lokalne samouprave

Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović potpisala je juče u Vladi Srbije ugovore za realizaciju projekata vodosnabdevanja u četiri lokalne samouprave u Srbiji, vredne 17 miliona evra. Realizacijom ovih projekata, koji su deo programa Pomoć vodosnabdevanju i kanalizaciji u opštinama srednje veličine u Srbiji rešiće se pitanje vodosnabdevanja za oko 125.000 građana opština Kikinda, Vrbas, Knjaževac i Paraćin.

Danas je potpisano ukupno pet ugovora, u prisustvu ambasadora SR Nemačke u Srbiji Aksela Ditmana. Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i direktor za komunalnu infrastrukturu za jugoistočnu Evropu i Tursku iz centrale KfW banke u Frankfurtu Kirk Milner. Posebne ugovore za projekte izgradnje novih fabrika vode ili proširenje i obnovu postojećih, sa čelnicima Kikinde, Vrbasa, Knjaževca i Paraćina, potpisali su Mihajlović, Vujović i Milner.

Gospođa Mihajlović je nakon potpisivanja ugovora poručila da resorno ministarstvo nastoji da reši konkretne probleme građana. Ona je istakla da je nedavno puštena u rad nova fabriku vode u Smederevu, a za desetak dana očekuje da se na sednici Vlade Srbije nađe i donacija KfW banke od 6,5 miliona evra za čišćenje Palića.

Ambasador Ditman je podsetio na to da je Nemačka od 2000. godine obezbedila Srbiji kroz razvojnu pomoć 1,6 milijardi evra, a da je od toga za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda izdvojeno oko 230 miliona evra. On je dodao da će, na osnovu potpisanih ugovora, biti sprovedeni sveobuhvatni radovi na revitalizaciji vodovodnog sistema i prečišćavanju otpadnih voda u četiri lokalne samouprave, od čega će na hiljade građana imati koristi.

Milner je naveo da su ti projekti vrlo značajni za vodosnabdevanje u opštinama koje su u teškoj situaciji, i preneo zahvalnost ministarstvima građevinarstva i finansija.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević precizirao je da je kredit KfW-a odobren sa rokom od 15 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatom od 1,1 odsto.

U Kikindi će biti izgrađena fabrika vode za uklanjanje arsena i organskih materija iz vode za piće, a vrednost projekta je šest miliona evra. Projekat u Vrbasu vredan je 4,1 milion evra, u Knjaževcu 3,45 miliona evra, a u Paraćinu 3,45 miliona evra.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti