Raspisan konkurs za najlepše školske vrtove u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je otvoren 23. po redu konkurs „Najlepši školski vrtovi“, ekološko – obrazovni projekat u kojem se nagrađuju vrtići, škole i ostalih obrazovne ustanove za trud u oblikovanju najlepših vrtova, učionica na otvorenom i ostalih ekoloških projekata.

Ovaj ekološko – obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija sprovodi već 23 godine, u saradnji s Ministarstvom nauke i obrazovanja i uz potporu Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost i Ministarstva poljoprivrede.

Izuzetno je zadovoljstvo učestvovati u realizaciji ovog projekta već dugi niz godina, istakao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda. Stvaranje dobrih navika i ekološkog načina razmišljanja već kod dece u vrtiću je najbolji način kako našu budućnost učiniti održivijom. Fascinirani smo njihovim trudom i odgovornošću, koji nas ohrabruju, ali i daju dodatni podsticaj da se još više potrudimo kako bismo prirodu održali čistom i zdravom.

Đurđica Čočić, predstavnica projekta je naglasila da je konkurs otvoren do 31. marta. Stručna komisija će u obilazak vrtova već u aprilu, pojasnivši da nkonkurs ima više kategorija. Osim što se biraju i nagrađuju najljepši vrt škole i vrtića, tu su još kategorije za najljepšu učionicu na otvorenom, a nagradu dodeljuje Ministarstvo nauke i obrazovanja, Zelenu povelju dodeljuje Fond za energetsku efikasnost, a Ministarstvo poljoprivrede nagradiće najbolji tradicionalni vrt, rekla je Čočić.

Projekat Najlepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj je 2005. godine dobio i nagradu Evropske federacije novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima, a u sklopu realizacije se osim obilaska prijavljenih lokacija takođe održavaju i stručni skupovi o utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoline, sa naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama; tradicionalnih vrtova i starih autohtonih ili odomaćenih sorti cveća, povrća i voćaka.

izvor: fzoue.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti