Raspisan javni poziv za realizaciju postrojenja na biomasu i biogas

biomasa garfondapv.org.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije raspisalo je 8. maja 2015. godine Javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase/biogasa. Javni poziv se sprovodi u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, a finansira ga Globalni fond za životnu sredinu i UNDP.

Kako je navedeno, cilj projekta je održivo korišćenje energije kroz diversifikaciju izvora energije i razvoj tržišta biomase za korišćenje u energetske svrhe. U planu je izgradnja osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa, a ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 1,6 miliona dolara.

Svi zainteresovani za učešće na konkursu moraju ispuniti propisane uslove, između ostalog i da je minimalna vrednost investicije 1,2 miliona evra, da je uzet kredit od banke za izgradnju postrojenja. kao i da objekat nije priključen na elektrodistributivnu mrežu. Minimalni iznos dodeljenih sredstava biće 160 hiljada dolara, a kriterijumi po kojima će se birati projekat su kriterijum ekološke prihvatljivosti, razvijenosti područja u koje se ulaže, savremenosti primenjene tehnologije, efikasnosti i ekonomičnosti postrojenja i kriterijum punog iskorišćenja tehničkog potenijala postrojenja.

Prijave se mogu podneti do 15. oktobra 2015. godine Ministarstvu rudarstva i energetike.

Sandra Jovićević

foto: garfondapv.org.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti