Rad Inženjerske komore Srbije od sada je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Republike Srbije 6. aprila 2017. godine usvojila je Zaključak kojim je saglasna da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao organ koji vrši nadzor nad zakonitošću rada Inženjerske komore Srbije, preuzme izvršavanje poverenih poslova koji se odnose na utvrđivanje ispunjenosti uslova za izdavanje licenci za odgovornog planera, odgovornog urbanistu, odgovornog projektanta i odgovornog izvođača radova, najduže 120 dana, počev od dana donošenja ovog zaključka, a u skladu sa zakonom.

Na osnovu tog zaključka, Ministarstvo je preuzelo poverene poslove IKS koji se odnose na izdavanje ličnih licenci, do isteka roka 4.8.2017. godine. U tom trenutku, zaostatak u izdavanju licenci je bio više od četiri meseca, sa nerešenih 349 podnetih zahteva.

Tokom ovih 120 dana, Ministarstvo je rešilo ukupno 539 podnetih zahteva, dok su u obradi još 644 zahteva čije je rašavanje u toku, a koji su podneti do isteka roka u kom su preuzeti poslovi.

Ovakvim radom, Ministarstvo je još jednom dokazalo da se poslovi mogu obavljati savesno, odgovorno i u rokovima i da zbog unutrašnjih organizacionih problema koje je IKS imao u prethodnom periodu ne možemo dozvoliti da pojedinačna prava i obaveze inženjera tehničkih struka budu ograničena ili uskraćena.

Od prestanka preuzimanja poverenih poslova, organ nadležan za izdavanje ličnih licenci je Inženjerska komora Srbije i svi zahtevi se podnose direktno.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti