Pušteno u rad NIS-ovo postrojenje za komprimovani gas

Foto: mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, svečano su pustili u rad NIS-ovo postrojenje za proizvodnju i veleprodaju prirodnog komprimovanog gasa na gasnom polјu „Ostrovo“. Ukupna vrednost ove investicije – izgradnje sabirno gasne stanice i postrojenja za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa iznosi 400.000.000 dinara i završena je u martu ove godine.

Na novoizgrađenom postrojenju planirana je dnevna proizvodnja od 25 tona komprimovanog prirodnog gasa, što na godišnjem nivou iznosi oko 9.000 tona ovog energenta.

Komprimovani prirodni gas se zbog svojih svojstava smatra energentom budućnosti. Glavni sastojak je metan koji, u poređenju sa ostalim derivatima, ima najmanji koeficijent emisije CO₂, te samim tim doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine i smatra se ekološki čistim gorivom. Sa druge strane, njegovo korišćenje pruža odlične performanse vozilima i ekonomski je isplativo gorivo. Komprimovani prirodni gas se koristi kao energent ili pogonski derivat. Upotreblјava se kao gorivo za grejanje u industriji i domaćinstvu, ali i kao motorno gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Naftna industrija Srbije je izuzetno značajna kompanija za Republiku Srbiju i našu Vladu i mi posebnu pažnju posvećujemo njenom dalјem razvoju. Očekujemo da nastavi da bude lider u svojoj oblasti i jedan od najstabilnijih elemenata naše privrede i ekonomije. S druge strane, tržište gasa se širi, kao i zahtevi potrošača, što nekada nije moguće ispratiti razvojem infrastrukture i upravo zato je postrojenje u Ostrovu izuzetno značajno, jer upravo ono predstavlјa mogućnost da odgovorimo na zahteve industrijskih potrošača bez izgradnje gasovoda. Sa ovog postrojenja, možemo komprimovanim gasom da pokrijemo zahteve privrede u čitavom ovom kraju, rekao je prilikom otvaranja postrojenja, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

On je kazao i da je to i ekološki važan projekat, jer komprimovani gas predstavlјa najkvalitetnije i najčistije gorivo – gorivo budućnosti.

Komprimovani prirodni gas je „gorivo budućnosti“, koje može da zameni benzin, dizel ili tečni naftni gas, uz najmanju emisiju štetnih gasova. Već od 2014. godine, kada smo otvorili postrojenje Palić, NIS proizvodi i prodaje ovaj energent i tako ispunjavamo dva cilјa: poštujemo zahteve tržišta za alternativnim i povolјnijim gorivima i podstičemo odgovornost prema životnoj sredini. Postrojenje „Ostrovo“, koje danas otvaramo, po planu će proizvoditi oko 25 tona komprimovanog prirodnog gasa dnevno. Snagom kvalitetnih i savremenih goriva, mi planiramo da stignemo još dalјe, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Čepurin je istakao da NIS uspešno radi na srpskom tržištu i predstavlјa jednu od najefikasnijih srpskih kompanija, kao i da je energetika jedan od klјučnih temelјa saradnje Srbije i Rusije.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti