Puštena u rad viseća solarna elektrana „Sinerot“

sinerot virovitica.info

U sredu 4. novembra 2015. godine u Medincima u Virovitičko-podravskoj županiji puštena je u rad viseća solarna elektrana „Sinerot“.

Župan Virovitičko-podravske županije gospodin Tomislav Tolušić izjavio je da je ova solarna elektrana jedinstven projekat kombinacije iskorišćenja obnovljivih izvora energije ipoljoprivrede. On je istakao i da je Virovitičko-podravska županija u saradnji sa Razvojnom agencijom VIDRA izdvojila sredstva za izgradnju 10 solarnih elektrana koje će biti postavljene na vaspitno-obrazovne ustanove, kao i za izgradnju 200 solarnih sušara za duvan.

Podsetimo, 6. jula 2015. godine u Slatini počela je izgradnja viseće solarne elektrane „Sinerot“. Snaga ove elektrane iznosi 500kW, a fotonaponski paneli postavljeni su na stubove visine 4 metra sa razmakom od 8 metara. Zemljište na kojem je elektrana postavljena koristiće se za uzgajanje povrća, a električna energija iz solarne elektrane biće upotrebljena za navodnjavanje ovih kultura. Višak električne energije će se predavati obrazovnim ustanovama u ovoj županiji. Osim toga, elektrana će služiti i kao pokazni školski objekat, a poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini.

Vrednost ovog postrojenja iznosi preko 850 hiljada evra, od čega je Virovitičko-podravska županija obezbedila oko 170 hiljada evra, a Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je ostatak. Partneri na ovom projektu su srednja škola iz Slatine, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Razvojna agencija VIDRA, dok je nosilac projekta Virovitičko-podravska županija.

Sandra Jovićević

foto: virovitica.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti