Puštena u rad biogasna elektrana u Novom Miloševu

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Elektrana i postrojenja na biogas u Novom Miloševu u opštini Bečej danas su pušteni u rad. Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, ovo postrojenje je veoma važno jer smo pored 28 dobili još jedno, a gradi se još 73, što će obezbediti 100 megavata instalisanih kapaciteta.

“U pitanju je investicija vredna pet miliona evra, koja šalje jasnu poruku države u kom pravcu ćemo ići. Ove godine nas čekaju važne odluke u energetici, dobićemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će nam omogućiti da deo energetske bezbednosti obezbedimo upravo iz ovakvih izvora. Hvala svakom investitoru jer to znači da veruju u našu državu. Energija i ekologija od sada moraju da idu zajedno, one su sestre, i sve što budemo u budućnosti radili biće zelena energija i održivi razvoj”, rekla je ona.

Direktor kompanije „PEPO enerdži“ Srđan Bošnjaković istakao je da je ovo veliki dan za kompaniju, jer i pored rada u uslovima pandemije sve je završeno za osam meseci.

“Radnici su radili danonoćno u često teškim uslovima. Reč je o biogasnom postrojenju koje je 100 odsto ekološko, koristi se meso bundeve, a proizvodićemo energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore. Ovim dajemo doprinos i energetici i ekologiji. Hvala potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu energetike na podršci da se projekat uspešno privede kraju u ovim izazovnim vremenima”, rekao je Bošnjaković.

Predsednik Izvršnog odbora MET grupe Bendžamin Lakatoš izjavio je da je ovo veliki izazov za kompaniju, te da će nastaviti da investiraju u Srbiju.

“Ovo je možda mala investicija za Srbiju i MET grupu, ali činjenica da je sve urađeno za osam meseci u uslovima epidemije pokazuje jasnu posvećenost našeg tima. Ovo je prva naša investicija u Srbiji, hvala na dobrodošlici, nastavićemo da ulažemo u vašu zemlju”, rekao je Lakatoš.

Pokrajinski sekretar za energetiku Ognjen Bjelić rekao je da mu je zadovoljstvo da se pored investicija u vetroelektrane u Vojvodini nastavljaju i investicije u biogasne elektrane

“To je značajno za lokalnu samoupravu, Vladu Vojvodine i našu državu. Zaposlenje će u ovom postrojenju dobiti više od 30 radnika. Umesto spaljivanja na njivama, ovakvim postrojenjima poboljšavamo kvalitet životne sredine. Uz novi zakon o obnovljivim izvorima energije možemo očekivati da Vojvodina bude vodeća u toj oblasti”, izjavio je Bjelić.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti