Prva faza VE Čibuk biće završena do kraja godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić ocenio je na sastanku sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mubarakom Al Daherijem da je saradnja dveju država na visokom političkom i ekonomskom nivou i da je zasnovana na prijateljstvu.

Antić je istakao da Vlada Srbije sa velikom pažnjom prati projekte na kojima su angažovane kompanije iz UAE, a posebnu važnost u razvoju energetskog sektora predstavlja projekat vetroparka „Čibuk“, snage 158 MW, koji realizuje kompanija Masdar, što će doprineti povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. On je podsetio na to da će prva faza projekta vetroparka „Čibuk 1“, uz podršku Vlade Srbije, biti realizovana ove godine, što znači da će deo vetroparka biti priključen na mrežu već u toku 2018. godine. Ministar je uputio poziv ambasadoru da zajedno obiđu radove na izgradnji vetroparka.

Al Daheri je naglasio da projekat „Čibuk“ u velikoj meri utiče na razvoj ekonomskih odnosa dveju zemalja, ali da svakako postoji prostor za proširenje trgovinske razmene. On je istakao da je podrška njegove zemlje Srbiji u razvoju kako postojećih, tako i budućih projekata, nedvosmislena, uputivši poziv Antiću da prisustvuje Međunarodnoj naftnoj konferenciji u Abu Dabiju u novembru ove godine.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti