Prošla godina značajna za srpsku energetiku

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je za Tanjug da je prošla godina za srpsku energetiku najbolja u investicionom smislu, dok je izgradnja novog bloka B3 u Kostolcu najvažniji energetski događaj nakon više decenija.

On je podsetio na to da je u Termoelektrani Kostolac, zajedno sa partnerima iz Kine, 20. novembra 2017. godine počela izgradnja novog bloka B3 snage 350 MW, čija vrednost iznosi 613 miliona dolara.

Dodao je i da je u 2017. godini započeta i gradnja velikih vetroparkova, dok se trenutno realizuju projekti za dobijanje 500 MW iz snage vetra. Takođe, u Naftnoj industriji Srbije započeta je izgradnja postrojenja Duboka prerada, u vrednosti od 300 milona evra koji je ključan projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu. Prema njegovim rečima, potpisan je ugovor za izgradnju toplodalekovoda Obrenovac–Beograd, a počeli su i radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A u Obrenovcu.

Antić je podsetio na to i da je puštena u rad deonica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije duga 68 kilometara, od Pančeva do Rešice u Rumuniji, doneta odluka o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, otvoren novi kop u Kolubari – Polje G.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti