Promovisana Mreža Dobre Energije u Kragujevcu

foto: pgv.org.rs

Na fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu promovisana je Mreža Dobre Energije.

Mrežu Dobre energije osnovali su početkom oktobra RES fondacija, čija je ovo bila vodeća inicijativa, zatim Beogradska otvorena škola, Pokret gorana Vojvodine, gradovi Pirot i Šabac i opština Vrbas, koji su se našli među osnivačima, jer su ovoj oblasti do sada bili najambiciozniji, objasnio je Aleksandar Macura, programski direktor RES Fondacije.

Ana Radojević, Gradski menadžer za energetsku efikasnost izjavila je da je u protekle tri godine u rekonstrukciju i energetsku sanaciju 11 škola uz finansijsku podršku nadležnih ministarstava i Nemačke razvojne banke KfW uloženo ukupno 250.000.000 dinara. Za neke od ovih škola, kaže Ana Radojević, već ima prvih rezultata uštede za oko 20 odsto. U toku 2016. i 2017. godine, na osnovu elaborata, analize računa i merenja na terenu, u 13 osnovnih i srednjih je ugrađena oprema za kompenzaciju reaktivne energije, vrednost ugrađene opreme je 1.000.000 dinara. Oprema se isplatila za 6 meseci. Tako da svake naredne godine očekujemo uštedu od 2.000.000 dinara. U saradnji sa Fakultetom inženjerskih nauka sada radimo na Programu energetske efikasnosti za grad Kragujevac za period od 2018. do 2021. godine, koji će pokazati koje su javne zgrade najveći potrošači energije i samim tim prioritete za sprovođenje mera energetske efikasnosti,

Mreža Dobre energije je platforma koja se realizuje u okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji, koji finansira Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju, a prezentaciju je organizovao Arhus centar Kragujevac.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti