Projekat „Krovovi Beograda“ unapređuje energetsku efikasnost zgrada

krovovi_beogradaNa Svetski dan energetske efikasnosti 5. marta ove godine Javno preduzeće „Gradsko stambeno iz Beograda predstavilo je svoj pilot projekat „Krovovi Beograda“ koji ima za cilj podizanje energetske efikasnosti objekata kroz njihovu sanaciju.

Prvi objekat koji je saniran u okviru ovog projekta je zgrada iz 1936. godine koja se nalazi na Zvezdari, a njena rekonstrukcija trajala je od avgusta do decembra 2012. godine. Predstavnica JP „Gradsko stambeno“ iz Beograda gospođa Kristina Lazarević za Energetski Portal je izjavila da je projektovanje radila firma „3M Projekt“ iz Beograda, dok je izvođač radova „Građevinsko privredno društvo Banković d.o.o.“ iz Crne Trave. Prema njenim rečima, na objektu su izvedeni svi hidro i termoizolacioni radovi, a za izolaciju fasade korišćene su ploče kamene vune i tankoslojni malter koji obezbeđuju visoku energetsku efikasnost. Gospođa Lazarević je istakla da je ova zgrada sanacijom unapređena dva energetska razreda, iz G u E, stanari imaju 27 odsto manje račune za električnu energiju, a zgrada je dobila i energetski pasoš.

Takođe je dodala da stanari zgrade nisu uložili novac u ovaj projekat već su ustupili tavanski prostor investitoru JP „Gradsko stambeno“ koje je njegovom adaptacijom dobilo dva stana, a sredstva dobijena njihovom prodajom biće uložena u saniranje drugih objekata u projektu „Krovovi Beograda“.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti