Projekat „Jadar“ od ogromnog značaja za Srbiju

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je juče sa generalnom direktorkom kompanije „Rio TintoMarni Finlajson o realizaciji projekta „Jadar“ u blizini Loznice.

Foto: Vlada Republike Srbije

Mihajlović je, govoreći o putnoj infrastrukturi, istakla da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju brze saobraćajnice Šabac – Loznica, jer je Srbija posvećena regionalnom povezivanju, a bez razvoja infrastrukture nema ni privrednog napretka.

Ona je ukazala na to da je „Jadar“ projekat koji ima ogroman značaj za našu zemlju, i ponovila da će Ministarstvo pružiti punu podršku njegovoj realizaciji kako u pogledu infrastrukturnih radova, tako i u svim drugim fazama koje se tiču prostornog planiranja i građevinskih dozvola.

Raduje nas činjenica da ovako uspešna kompanija vidi Srbiju kao atraktivnu investicionu sredinu i što će jedan moderan rudnik, sa novim tehnologijama, biti izgrađen u našoj zemlji, naglasila je potpredsednica Vlade.

Finlajson je rekla da je u toku izrada projektne dokumentacije za pomenuti projekat, i izrazila zahvalnost Mihajlović na podršci i posvećenosti njegovom sprovođenju.

Na sastanku je potvrđen zajednički interes dveju strana za nastavak bliske saradnje na razvoju modernog rudnika i industrijskog postrojenja.

Projekat „Jadar“ obuhvata jedno od najznačajnijih svetskih ležišta litijum-borata, otkrivenog u blizini Loznice.

Jadar je jedino mesto u svetu gde se ovaj mineral može naći i razvijanje projekta omogućiće snabdevanje značajnog procenta svetske potražnje za litijumom.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti