Problemi velikih projekata obnovljivih izvora energije

maja turkovicEkspert za elektro-energetske sisteme i ekonomiju obnovljivih izvora energije i bivši pomoćnik ministra energetike, u periodu 2001-2002, Maja Turković je, na konferenciji „Bankarski sektor i investicije u OIE”, pohvalila zakonsku regulativu i dobru komunikaciju resornog ministarstva sa investitorima, ali i skrenula pažnju na goruće probleme u „zelenoj“ energetici, i primetila podsticaj razvoja malih i srednjih projekata, a velike probleme u realizaciji velikih projekata obnovljivih izvora energije.

Turković je naznačila da se tokom realizacije projekata investitori ne pozivaju samo na Zakon o energetici, već čak oko 80% na Zakon o planiranju i izgradnji, i da problem leži u tome što ovi zakoni imaju različite rokove koji investitorima prave probleme što znaju samo investitori koji imaju iskustva u realizaciji projekta OIE u Srbiji.

U svom izlaganju, Turković se osvrnula na probleme finansiranja projekata vetroparkova, da postoji 7 izdatih građevinskih dozvola u Srbiji, ali još uvek nijedan vetropark nema zatvoreno finansiranje niti će uskoro početi gradnja.

Finansiranje tih projekata je složeno, tj. projekti vetroparkova finansiraju se iz kluba banaka, odnosno komercijalne banke, razvojne banke i kreditno eksportne agencije zemalja iz kojih se naručuje oprema, istakla je ona.

Na tom putu problema sa kojima se susreću investitori, nezadovoljavajući je i Ugovor o otkupu električne energije, istakla je Maja Turković, a savetnik ministra energetike Ljubomir Aksentijević je već najavio iniciranje promena u tom smislu već do kraja godine.

Pored toga, raspoloživost mreže je ključan faktor koji je Turković navela u svom izlaganju na konferenciji, napominjući da raspoloživost mreže mora neko da garantuje, kao i da od toga koliko se energije može isporučiti i prodati zavisi likvidnost projekta, a ugroženom likvidnošću projekta ne može se servisirati dug banci. Ona je napomenula da produženje podsticaja ne rešava ovaj problem jer rok za otplatu kredita banci ne može da se produžava, već da bi rešenje moglo biti definisanje ugovora o priključenju kojim bi se regulisala garantovana raspoloživost mreže od strane EPS-a.

Još jedan nerešen problem, smatra Turković, je da se ne zna precizno čija je obaveza izgradnja priključka i ko je dužan da sprovede postupak ugovaranja posle izgradnje i tehničkog prijema projekta; stoga predlaže izmenu pravila o radu prenosnog sistema.
Ugovor o otkupu struje mora da zaštiti investitora od retroaktivnih izmena zakona i podzakonskih akata, napominje Turković i dodaje da je zakonski rok izgradnje elektrana za 2 godine kratko za velike projekte.

Tokom javne rasprave na konferenciji, Turković je naglasila značaj proizvodnje energije iz vetroelektrana koja bi mogla da bude spas i spreči interventni uvoz u zimskom periodu kada je uvoz najskuplji, a vetar najjači i mada varijabilan ipak predvidiv.

B.R.
foto: Danas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti