U vreme Uskrsa, dok mnogi posežu za fabričkim bojama kako bi obojili jaja, sve više ljudi se okreće prirodi – ne samo zbog tradicije, već i zbog ekologije. Ove godine, zašto ne biste jaja ofarbali prirodnim bojama koje već imate u kuhinji? Ne samo da su bezbedne za zdravlje, već su i prijateljske prema planeti.
Lukovina – klasik iz detinjstva
Najpoznatija prirodna boja dolazi iz ničeg drugog do – ljuske crnog luka! Kuvanjem jaja u vodi u kojoj je prethodno kuvana lukovina, dobićete prelepe nijanse zlatno-braon do tamnocrvene boje. Što duže kuvate, boja je intenzivnija.
Cvekla za ljubitelje roze i crvene
Cvekla je odličan saveznik ako želite jaja u toplim, ružičastim i crvenim tonovima. Narendajte svežu cveklu, kuvajte je u vodi, dodajte sirće, a zatim potopite jaja. Ostavite ih nekoliko sati (ili preko noći) za intenzivniju boju.
Kurkuma za sunčano žuta jaja

Ako imate kurkumu u prahu, već imate savršenu prirodnu boju. Dodajte nekoliko kašika kurkume u ključalu vodu sa sirćetom i kuvajte jaja u toj mešavini. Rezultat? Jaja u nijansama zlatno-žute do senf boje.
Crveni kupus za plava i ljubičasta jaja
Možda zvuči neverovatno, ali crveni kupus daje nijanse plave! Kuvanjem sitno seckanog crvenog kupusa dobijate tamnoplavu tečnost. U njoj možete potopiti već skuvana bela jaja uz dodatak sirćeta.
Kafa i čaj za zemljane tonove
Skuvajte jaču tursku kafu ili crni čaj, dodajte sirće i potopite jaja. Dobićete nežne braon ili maslinaste nijanse, u zavisnosti od jačine rastvora.
Saveti za bolje bojenje:
- Uvek koristite bela jaja za izraženije boje
- Sirće pomaže boji da se bolje veže za ljusku
- Duže potapanje = intenzivnija boja
- Ako želite šare, omotajte jaja listićima peršuna i gazom pre bojenja
Korišćenjem prirodnih boja ne samo da negujete tradiciju i zdravlje, već i doprinosite očuvanju životne sredine. Uskrs može biti i šaren i zelen – u pravom smislu te reči.
Energetski portal