Priprema se prodaja HIP Petrohemije

Foto: HIP-Petrohemija

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković izjavila je danas da će u narednom periodu resorno ministarstvo dosta raditi na privatizaciji, kao i na pomoći privrednicima u uslovima pandemije koronavirusa.

Atanasković je na sednici Odbora za privredu Skupštine Srbije najavila da će povodom privatizacije HIP Petrohemije, biti održan sastanak sa predstavnicima Ruske Federacije u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Ona je izrazila nadu da će do kraja godine biti postignuti neki proceduralni dogovori, kako bismo u sledećoj godini završili sa privatizacijom ovog preduzeća.

Ministarka je, kada je reč o ostalih 78 preduzeća koja čekaju prodaju, objasnila da će i za njih biti objavljeni javni pozivi.

Prema njenoj oceni, posao koji predstoji u vezi sa privatizacijom jeste težak, ali mora da se uradi, te je samo pitanje vremena kada će biti realizovan.

Ona je poručila da svi u Vladi rade na tome da nađu način da se i dalje pomaže ljudima kako bi opstali u ovim teškim vremenima.

Podsetimo, pre dve godine, poslanica opozicione Nove stranke u Skupštini Srbije, Marinka Tepić, objavila je informaciju na internet stranici Nove stranke da pančevačka Petrohemija, odnosno njena fabrika PEVG za proizvodnju plastike, mesecima u vazduh ispušta opasni trovalentni hrom i time ugrožava zdravlje građana Pančeva i Beograda.

Iako svesno izuzetno opasne situacije, rukovodstvo je odbilo zamenu peći, uz izgovor da je to skupo i da bi fabrika morala na neko vreme prekinuti rad, što bi bio pokazatelj da nešto ne valja.

Profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ilija Bičeski rekao je tada, za Radio Slobodna Evropa, da nije nikakva velika investicija da se izmeri koncentracija teških metala u vazduhu oko potencijalnog emitera tih otrova, niti da takvo merenje dugo traje – dovoljno je samo nekoliko dana.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti