Vlasnici ugostiteljskih objekata treba da se prilagode novom Pravilniku o zaštiti svojih radnji od požara, što znači da moraju da sprovedu niz mera kako bi ispoštovali sve novine koje su donete, a tiču se bezbednosti svih gostiju, ali i zaposlenih.
Pre svega, zaposleni moraju da znaju da sprovedu goste na bezbedno mesto u slučaju požara, da poseduju protivpožarne aparate, a treba da znaju i da aktiviraju alarm, kao i da isključe glavni izvor struje ili gasa.
Na ulazu moraju da budu vidno istaknuti podaci o dozvolama i propisima.
Novim pravilnikom je propisano da u prostorijama u kojima boravi do 60 ljudi mora da postoji najmanje jedan izlaz u slučaju požara, dok će oni koji primaju više od 500 posetilaca morati da imaju više od dva požarna izlaza.
U pojedinim objektima biće neophodno da se angažuje i spasilac.
Kako bi sve funkcionisalo bez problema i kako ne bi došlo do situacije koju niko ne želi, veliku ulogu imaju i sami zaposleni koji će ovim pravilnikom takođe morati da poznaju sve o protivpožarnom sistemu, čak i da idu na obuke.
Pomenuti pravilnik novina je u poslovanju iz oblasti ugostiteljstva, pa je zato ugostiteljima i dato određeno vreme da se prilagode i ispune sve ono što se od njih traži, kako se ne bi dogodilo ništa loše, a ako se i dogodi, da se situacija istog momenta uspešno reši.
Izvor: RTV