Prijedor dobio kvalitetnije i ekološko grejanje

Foto-ilustracija: Pixabay

Krajem prošle nedelje u Prijedoru održana je svečana primopredaja postrojenja na biomasu.

Potpredsednik Vlade Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je da je toplana na biomasu u Prijedoru najsavremenije postrojenje na biomasu u Republici Srpskoj, a jedino postrojenje koje proizvodi i toplotnu i električnu energiju. Ona je navela da postoje još dve toplane u Republici Srpskoj koja kao energent koriste biomasu, a da će uskoro biti započeta izgradnja još jednog ovakvog postrojenja. Dodala je da resorno ministarstvo favorizuje ovakva postrojenja jer nisu opasna po život i zdravlje ljudi, a doprinose zaštiti životne sredine.

Gradonačelnik Prijedora gospodin Marko Pavić izjavio je da je realizacijom ovog projekta Prijedor dobio kvalitetnije i ekološko grejanje. Istakao je da će u narednom periodu biti proširena toplovodna mreža kako bi se povećalo područje pokriveno centralnim grejanjem, kao i da će „Toplana“ u Prijedoru postati samoodrživa.

Podsetimo, toplana na biomasu u Prijedoru puštena je u rad 21. decembra 2015. godine. Projekat je realizovan za manje od godinu dana,a vrednost investicije iznosila je 9 miliona evra, od čega je 7 miliona evra bio kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je ostatak donacija Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA).

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti