Prezentovan projekat VE Podveležje

Elektroprivreda BiH je u Mostaru prezentovala projekat Vetroelektrane Podveležje koji je već u prvoj prvoj fazi gradnje.

Kapacitet elektrane je do 48 MW, a sredstva su osigurana većinom kreditnim sredstvima Nemačke razvojne banke KfW. Elektroprivreda, koja planira biti operater vetrolektrane, osigurala je i 20 odsto sredstava za izgradnju ovog vrednog energetskog projekta.

Foto: pixabay

Istaknuto je kako je ovo projekat koji predstavlja razvojnu politiku i ukupnu šansu, ne samo da se poveća proizvodnja električne energije, već i da služi kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja regije. Sam projekat podeljen je u tri dela ili lota, a prema najnovijem dinamičkom planu puštanje vetrolektrane u rad planira se na leto 2019. godine. Lot 1 obuhvata projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju 15 vetroagregata od 3 MW s istom jediničnom snagom, uključujući njihove temelje i sve pripadajuće radove. Lot 2 podrazumeva projektovanje i izgradnju 30/110 kV trafostanice, 30 kV napojni kabl, optičko kabliranje i mrežu uzemljenja, dok je Lot 3 vezan za izgradnju lokalnih saobraćajnica i platformi.

Izvođač građevinskih radova na izgradnji i rekonstrukciji lokalnih saobraćajnica vetrolektrane je konzorcijum koji čine HP Investing doo Mostar, Amitea doo Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar. Ugovor za instaliranje 30/110 kV trafostanice i 30 kV sistema kabliranja dodeljen je društvu ABB doo Zagreb. Izvođač radova za instaliranje vetroturbina još nije poznat jer je proces nabavke u toku.

Izgradnja celokupnog vetroparka vredna je 162 miliona KM, a osigurana kreditna sredstva iznose 65 miliona evra.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti