Pres konferencija povodom Prvog festivala spotova o prirodi „Green movie”

Foto: zzps.rs

Zavod za zaštitu prirode Srbije organizuje pres konferenciju povodom predstavljanja Prvog festivala spotova o prirodi „Green movie”, koji će biti održan tokom trajanja Jazz Fetival Nišville u četvrtak, 10. avgusta 2017. godine sa početkom u 14:00 časova u Pres centru Nišville-a (Niška tvrđava).

Na pres konferenciji o značaju predstavljanja prirodne baštine naše zemlje i zaštite prirode u okivru programskih celina festivala govoriće mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Povod, cilj, koncept, program i organizaciju Prvog festivala spotova o prirodi „Green movie“ predstaviće Milivoje Krvavac, kao koordinator organizacije Festivala. O predstavljanju zaštite prirode u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije u okviru festivalske zone Nišville-a „Green zone“ i „Info pult za prirodu“ govoriće Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu. Pres konferenciju će voditi Nataša Panić, rukovodilac grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikacije Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Zavod za zaštitu prirode Srbije i Nišville pokreću novu festivalsku celinu – Festival spotova o prirodi „Green movie”, koji će biti održan tokom trajanja festivala od 10. do 13. avgusta 2017. godine na Nišville Movie (Street) Stage 77 -u u Niškoj tvrđavi.

Tokom trajanja festivala biće prikazano oko 22 spota od pristiglih 50 filmova u takmičarskoj kategoriji i četiri filma u revijalnom delu. Spotovi u takmičarskoj kategoriji traju do pet minuta i predstavljaju zaštićeno prirodno dobro, akciju zaštite divljih biljnih i životinjskih vrsta ili apel za zaštitu sveta divljine.

Za takmičarsku kategoriju filmove (spotove) su poslali upravljači zaštićenih područja, Svetska unija za zaštitu prirode (IUCN), turističke organizacije i samostalni autori snimatelji prirode.

Svakog festivalskog dana biće predstavljeno 7 spotova o prirodi u dva reprizna bloka u periodu od 21:do 22 časa na prostoru Nissvile Movie (Street) Stage 77, nakon kojih će publika imati priliku da glasa za najlepši spot. Za svaki dan biraće se najbolji spot po mišljenju publike kada će se davati i prigodne nagrade za publiku na temu zaštite prirode.

Ukupnog pobednika Festivala spotova o prirodi „Green movie”, proglasiće stručni žiri u sastavu: Mihajlo Zdravković, gradski većnik Niša za životnu sredinu, Predrag Ćirić – Ćira, predstavnik Nišville-a i Dragan Žika Stojanović, novinar TV Zona. Najbolji film po oceni žirija biće proglašen u nedelju 13. avgusta 2017. godine u 21:45 časova na Nissvile Movie (Street) Stage 77.

Zavod za zaštitu prirode Srbije tokom Nišville-a organizovaće još dve programske celine: „Green Zone“, gde će se odvijati izložbene postavke, demonstracije akcija i biti predstavljeni i postavljeni različiti 3D materijali, a kojima se predstavlja priroda Srbije i akcije zaštite prirode i „Info pult za prirodu“, već ustanovljen i prepoznatljiv festivalski prostor na kojem se mogu dobiti informacije o zaštiti prirode i zaštićenim područjima.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti