Preduzete mere za sprečavanje širenja afričke kuge svinja u Srbiji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović doneo je Naredbu o preduzimanju mera na sprečavanju unošenja i širenja afričke kuge svinja, bolesti domaćih i divljih svinja koja se nalazi na listi naročito opasnih zaraznih bolesti u našim i evropskim propisima.

Foto: pixabay

U sopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se navodi da je zbog pogoršanja epizootiološke situacije po pitanju afričke kuge svinja (AKS) u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska), i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji, neohodno preduzimanje konkretnih mera.

Radi sprečavanja unošenja bolesti u Srbiju zabranjuje se slobodan uvoz i transport pošiljki poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenih afričkom kugom svinja, to jest, za svaki konkretan slučaj se izdaje uvozna dozvola.

Određena su dva područja – područje umerenog rizika i područje visokog rizika, i na osnovu toga su donete mere koje se sprovode na tim teritorijama.

Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde primarnog (prvog) slučaja AKS, aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja.

U slučaju pojave AKS moraju se obezbediti i primeniti pravila brzog upozoravanja i hitnog reagovanja.

Ove mere, pored Ministarstva, treba da sprovode sve relevantne institucije i organizacije, vlasnici i držaoci životinja, lovci i korisnici lovišta, a u cilju sprečavanja pojave i suzbijanja pomenute bolesti u našoj zemlji.

Donošenjem ove naredbe upotpunjene su i precizirane sve mere, aktivnosti, kao i ingerencije lica koja su uključena u upravljanje rizikom, a sa ciljem prevencije i borbe protiv ove zarazne bolesti, a donete su i opšte i posebne biosigurnosne mere koje se moraju sprovoditi na poljoprivrednim gazdinstvima sa svinjama i u lovištima.

Opširnije informacije o ovoj bolesti kao i o merama koje su preduzete zbog prevencije njenog širenja, možete naći ovde.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti