Predstavljena studija korišćenja geotermalne energije u Bogatiću

Tim sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu predstavio je u Bogatiću Studiju mogućnosti korišćenja hidrogeotermalne energije za potrebe daljinskog grejanja objekata javne namene u Bogatiću.

Studija je urađena zbog sagledavanja mogućnosti instalacije geotermalnog daljinskog sistema grejanja na području naselja Bogatić, a u cilju koncipiranja optimalnog i finansijski prihvatljivog rešenja. Predmet studije bila su tri elementa sistema: resurs, termotehničke instalacije sa toplovodnom mrežom i korisnici. Troškovi izgradnje toplovodne mreže iznosiće 596.100 evra, a realizacijom projekta na sistem će biti priključeni objekti PU „Slava Ković”, OŠ „Mika Mitrović”, Mačvanske srednje škole, Opštine, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda, JKP-a i Policijske stanice.

Profesor Dejan Milenić izjavio je da je geotermalni potencijal na teritoriji opštine Bogatić prvi put utvrđen još 1984. godine. U studiji je krenuo od toga u kakvom su stanju objekti javne namene, upoređeni su gubici, dobici i veličine prostora koji se zagreva. Tehno-ekonomskom analizom utvrđeno je da se ovim projektom značajno mogu smanjiti dosadašnji troškovi grejanja. Proverene su raspoložive količine iz bušotine i odlučeno je da se iskoristi se izvor BB1 koji se nalazi u gradskoj zoni i utvrđeno je da sa njega možemo da dobijemo količinu vode, koja je limitirana na temperaturu od 20⁰C, dok ostaje mogućnost da nakon prolaska kroz sve sisteme izmenjivača zadržimoprotok od 25l u sekundi sa 55⁰C za neke druge namene.

Predsednik opštine Bogatić gospodin Nenad Beserovac istakao je da je prezentacijom Studije načinjen ključni korak ka konačnoj realizaciji ovog projekta. Ostalo je da se uradi idejno rešenje i obezbede lokacijski uslovi, pošto nema više ni administrativnih ni finansijskih problema da se ovaj projekat realizuje.

Opština Bogatić jedna je od tri koja je 2012. godine, na osnovu tadašnje studije izvodljivosti Ministarstva energetike i zaštite životne sredine, ušla u izbor za finansiranje toplifikacije javnih ustanova iz sredstava Evropske unije. Godinu dana kasnije urađena je sanacija bušotine BB1 u Bogatiću, a potom su stvoreni preduslovi za JKP „Bogatić” da četiri puta godišnje vrši merenja temperature i pritiska na bušotini.

izvor: bogatic.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti