Predstavljena revitalizacija Bloka A3 TE „Nikola Tesla“

tent.rs sajam 2015

U okviru jedanaestog Međunarodnog sajma energetike 15. oktobra 2015. godine održana je prezentacija revitalizacije Bloka A3 termoelektrane „Nikola Tesla“ na štandu JP „Elektroprivreda Srbije“.

Pomoćnik glavnog inženjera održavanja TENT A gospođa Sonja Filipović istakla je da je revitalizacija Bloka A3 najveći poduhvat 2014. godine. Kako je navela, revitalizacija je trajala 218 dana, a zamenjeno je oko dve trećine opreme. Postojeća turbina zamenjena je novom koja je projektovana da radi i u toplificiranom režimu, urađen je i kapitalni remont generatora sa zamenom korseta i fabričkim remontom rotora generatora. Ugrađeno je oko 800 tona cevi i opreme, implementirana je i nova verzija Siemensovog sistema upravljanja Siemens SPPA T-3000. U sklopu revitalizacije urađena su i dva ekološka projekta, zamenjen je NOx gorionik uglja u kotlovskom postrojenju i rekonstruisano je elektrofiltersko postrojenje. Realizacijom ovih projekata stvoreni su uslovi za smanjenje emisije azotnih oksida na ispod 200 miligrama po normalnom metru kubnom i smanjenje emisije praškastih materija ispod 50 miligrama po normalnom metru kubnom, dodala je gospođa Filipović.

Ona je istakla da je revitalizacijom povećana snaga bloka sa 305MW na 328,4MW, produžen mu je životni vek, povećana energetska efikasnost i pouzdanost rada. Vrednost projekta bila je 78 miliona evra, a u revitalizaciji je učestvovalo je preko 30 domaćih i stranih kompanija.

Nakon prezentacije gospođe Filipović prisutnima je prikazan film „Druga mladost bloka TENT A3“ koji je uradilo Odeljenje za odnose s javnošću i informisanje TENT.

Energetski portal

foto: eps.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti