Predstavljen Treći pregled stanja životne sredine u Republici Srbiji

stana bozovic srbija.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović predstavila je 2. decembra 2015. godine Treći pregled stanja životne sredine u Republici Srbiji.

Gospođa Božović je izjavila da dokument sadrži osam poglavlja, a da je u njemu posebna pažnja posvećena klimatskim promenama, upravljanju vodnim resursima i upravljanju otpadom. Kako je istakla, dokument obuhvata ocenu pravnog i političkog okvira poglavlja, njihove praktične implementacije, mehanizama usklađivanja i sprovođenja, ekonomskih instrumenata, troškova zaštite životne sredine i ulaganja u ozelenjavanje ekonomije. Dodala je da se dokument bavi i ocenom monitoringa životne sredine, obrazovanja, informisanja i primene međunarodnih sporazuma iz oblasti životne sredine, kao i da ima za cilj da obezbedi bolji kvalitet životne sredine u Srbiji.

Državni sekretar resornog ministarstva je podsetila da je Prvi pregled stanja životne sredine u Republici Srbiji pripremljen 2002. godine, a drugi ovakav dokument 2006/2007 godine. Treći pregled stanja životne sredine u Republici Srbiji pripremila je Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) u saradnji sa predstavnicima nacionalnih institucija, istakla je gospođa Božović.

Kako je dodala, Agencija za zaštitu životne sredine povećala je procenat izveštavanja o stanju životne sredine sa 17 na 78 odsto u periodu od 2004. do 2012. godine uspostavljanjem efikasnog monitoringa stanja životne sredine. U periodu od 2016. do 2017. godine planira se donošenje planskih dokumenata za procenu administrativnih kapaciteta i investicionog i finansijskog planiranja koje je neophodno za razvoj nove ili poboljšanje postojeće infratsrukture, a u skladu sa ekološkim zahtevima u svakom sektoru.

Treći pregled stanja životne sredine u Republici Srbiji možete pogledati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: srbija.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti