Predstavljen rad Kancelarije za energetski menadžment u Vrbasu

 

Sredinom prošle nedelje u Vrbasu je održana prezentacija projekata koje je izvela Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas, a u okviru regionalnog projekta „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava sa područja Jugoistočne Evrope“.

Foto: Wikipedia/Novosivački

Menadžer regionalnog projekta „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava sa područja Jugoistočne Evrope“ gospođa Dubravka Bošnjak izjavila je da se projekat realizuje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, kao i da su predsatvnici ovih zemalja posetili opštinu Vrbas u cilju stvaranja mreže kroz koju bi se mogla razmenjivati znanja i iskustva. Kako je navela, ovu posetu inicirala je Stalna konferencija gradova i opština kako bi se videlo u čemu to Kancelarija za energetski menadžment u Vrbasu prednjači u odnosu na ostale opštine, kao i da bi se razgovaralo o problemima i barijerama sa kojima se opštine susreću u realizaciji projekata i kako ih prevazići.

Koordinator projekta „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava sa područja Jugoistočne Evrope“ gospodin Aleksandar Popović izjavio je da je odluka o poseti opštine Vrbas doneta na osnovu činjenice da se rad Kancelarije za energetski menadžment u Vrbasu izdvaja kao primer dobre prakse.

Zamenik predsednika opštine Vrbas gospodin Milan Glušac izjavio je da opštinu Vrbas izdvaja sistem energetskoh menadžmenta, a čiji je potencijal opština na vreme uvidela i počela sa kontinuiranim praćenjem eneregtske potrošnje, primenom mera energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva za objekte u vlasništvu opštine. Kako je istakao, cilj opštine je da ostvari direktne finansijske i energetske uštede, smanji štetni uticaj na okolinu i podigne svest građana kada je reč o ovoj oblasti.

Regionalni projekat „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava sa područja Jugoistočne Evrope“ realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacije ORF.

Sandra Jovićević

foto: vrbas.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti