PREDSTAVLJAMO Štedljivu i efikasnu javnu rasvetu u Srbiji

led javna rasveta solarRazvoj štedljive javne rasvete u Srbiji

Opština Bor nedavno je najavila uvođenje LED javne rasvete koja će biti kontrolisana daljinski, što je Energetski Portal navelo na istraživanje koje sve opštine u Srbiji poseduju štedljivu i pametnu javnu rasvetu.

Prva ekološka štedljiva sijalica postavljena je u Beogradu 2010. godine u Studentskom parku, zahvaljujući donaciji A.D. „RAPID“, a Beograd je i prvi grad u Srbiji koji je postavio LED javno osvetljenje u Bulevaru kralja Aleksandra 2011. godine, gde je kompanija „Filips“ postavila 266 svetiljki na dužini od 2,5 kilometara, što je bio pilot projekat LED javne rasvete po uzoru na svetske gradove. Sledeće godine nastavljeno je sa procesom postavljanja LED javne rasvete u Beogradu, pa su tako ove sijalice postavljene na nekoliko raskrsnica u blizini osnovnih škola, radi bolje osvetljenosti.

I u Novom Sadu je 2011. godine započeto sa pilot projektom postavljanja LED javne rasvete u Mičurinovoj ulici. Gospodin Radovan Jačanin, predstavnik Zavoda za izgradnju grada, u razgovoru za Energetski Portal rekao je da je u planu postavljanje LED javnog osvetljenja u Bulevaru Evrope, kao i u Rumenačkoj ulici, a projekte finansira sam Zavod za izgradnju grada. Prema njegovim rečima, ovakva LED javna rasveta postavljena je i ispred gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“. Jačanin je dodao i da su metalhalogene sijalice postavljene u Dunavskom parku u Novom Sadu i da, osim toga, Zavod za izgradnju grada ima ugovor sa „Energotehnikom“ Južna Bačka o zameni postojećih sijalica natrijumovim sijalicama ili metalhalogenim sijalicama, a ovaj projekat bi uskoro trebalo da bude realizovan.

Novi Bečej je 2010. godine zamenio sve živine sijalice natrijumskim sijalicama.

U opštini Svilajnac, na dan grada 29. juna 2012. godine otvoreno je nekoliko ulica sa LED javnom rasvetom. Ova opština je dobar primer korišćenja štedljive ulične rasvete, s obzirom na to da osim na teritoriji grada LED javna rasveta postoji i u okolnim selima.

U Priboju, u novom delu grada, početkom 2013. godine, postavljeno je 27 LED svetiljki u glavnoj ulici, kao i dve RGB LED svetiljke za crkvu.

U martu 2013. godine, u Leskovcu je postavljeno 10 LED svetiljki na Bulevaru oslobođenja, a krajem prošle godine isto toliko i u Užicu. Inače, hidroelektrana „Đetinja“ kod Užica proizvodi dovoljnu količinu električne energije kojom bi se mogla napajati celokupna javna rasveta u ovom gradu, ali nažalost grad nije primenio takav sistem napajanja javne rasvete strujom iz ovog obnovljivog izvora.

Dekorativna LED rasveta

Dekorativna LED rasveta u Srbiji počela je da se postavlja od 2010. godine, kada je u Beogradu postavljena na više objekata: Konak kneginje Ljubice, Hram Svetog Save, Skupštinu grada, crkvu Svetog Antuna kod Crvenog krsta, zgradu Glavne pošte, Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Kolarčevu zadužbinu, Biblioteku grada, Pionirski park i mnoge druge. Krajem 2011. godine, i u Subotici, na Gradskoj biblioteci postavljena je ovakva rasveta. Više gradova u Srbiji je i za praznično osvetljenje izabralo LED svetla, između ostalog i Beograd, Novi Sad i Šabac.

Svetao primer obnovljive javne rasvete

vetrosolarna javna rasvetaNajsvetliji primer iz Srbije, što se tiče javne rasvete, svakako je opština Crvenka. U izletištu Potok pored Crvenke, početkom 2013. godine postavljena je vetrosolarna javna rasveta. Ova opština postala je prva opština u Srbiji sa ovakvim sistemom javne rasvete. Postavljena su četiri stuba čija je visina 9 metara; svaki od njih sadrži 2 LED svetiljke, vetrogenerator i solarni panel. Takođe postoji i baterija koja omogućava čuvanje ovako proizvedene električne energije do 5 dana, tako da javna rasveta može raditi nesmetano. Opština Crvenka je za ovakvu vetrosolarnu javnu rasvetu izdvojila 24 hiljade evra, a planirano je postavljanje još 6 ovakvih svetiljki na ovom izletištu.

Jedna od desetak firmi na teritoriji Republike Srbije koja se, između ostalog, bavi postavljanjem vetrosolarne javne rasvete je i „RD Solar Sistems“ iz Kragujevca. Iako jedan ovakav stub košta do 2 hiljade evra, a uštede idu čak do 50%, predstavnica ove firme gospođa Jelena Pelević za Energetski Portal izjavila je da još uvek nema velikog interesovanja za ovaj proizvod. Svetiljka RD „Solar Light“ koja se nalazi u njihovoj ponudi predstavlja kombinaciju vetrogeneratora čija je snaga 300kW i 2 solarna panela koji mogu imati snagu do 240W. LED svetiljka garantuje malu potrošnju energije, a dve baterije omogućavaju napajanje u svim vremenskim uslovima.

Ulična svetla sveta

Inače, sličan model javne rasvete prisutan je i u Kini. Naime, 2012. godine, u kineskom okrugu PingKuan postavljeno je 120 stubova sa LED svetljkama koji se napajaju pomoću obnovljivih izvora energije. Svaki stub sadrži vetroturbinu koja se nalazi na vrhu, kao i dva solarna panela ukupne snage 280kW. U bateriji koju ovaj stub poseduje ovako proizvedena energija može se čuvati od 3 do 5 dana.

U Sjedinjenim Američkim Državama javna rasveta otišla je u drugom pravcu-postala je „pametna“ . U Detroitu, Čikagu i Pitsburgu  2012. godine postavljena je LED javna rasveta koja poseduje mikroprocesor sa aplikacijama pomoću kojih može da izdaje naređenja prolaznicima, da snima njihove razgovore, fotografiše ih, prebroji… Ovakva javna rasveta osim što štedi energiju, doprinosi i sigurnosti zemlje. Takođe, poseduje i LED ekrane na kojima se mogu prikazivati oglasi. Cena jednog ovakvog stuba je oko 3 hiljade dolara.

Vrste šteljive rasvete

LED osvetljenjeLED (light-emitting diode) osvetljenje je energetski efikasno osvetljenje sa kojim se može postići ušteda do 80% u odnosu na običnu sijalicu. LED svetiljka emituje malu količinu energije tako da se smanjuje zagađenje okoline, a njena svetlost je najsličnija dnevnoj. Vek trajanja joj je između 10 i 20 godina, odnosno između 25 i 100 hiljada sati. Takođe, proizvode se u različitim veličinama i bojama, a mogu služiti za osvetljenje objekata, dekorativno osvetljenje, javnu rasvetu…

Eko štedljiva sijalicaEko štedljiva (kompaktna fluorescentna) sijalica troši između jedne trećine do jedne petine električne energije u odnosu na običnu sijalicu. Njen vek trajanja je od 10 do 15 puta duži od obične sijalice. Ova sijalica proizvodi drugačiju vrstu svetlosti u odnosu na običnu sijalicu (hladno bela svetlost), a sadrži i živu.

Natrijumska sijalicaNatrijumska sijalica može biti visokonaponska ili niskonaponska. Visokonaponske natrijumske sijalice daju visokokvalitetnu jasnu belu svetlost, dok niskonaponske natrijumske sijalice daju žutu svetlost. Ova sijalica troši oko 50% manje energije u odnosu na obične sijalice, a umesto žive sadrži natrijum. Ovakve sijalice manje zagađuju okolinu u odnosu na metalhalogene sijalice.

Metalhalogena sijalicaMetalhalogena sijalica daje jaku belu svetlost. Njen životni vek je između 6 i 15 hiljada sati, a troše dva puta manje energije od živinih sijalica.

Vetrosolarna javna rasvetaVetrosolarna javna rasveta predstavlja kombinaciju vetrogeneratora i solarnih panela pomoću kojih se proizvodi energija koja napaja svetiljku. Za ovaj model javne rasvete koristi se LED svetiljka zato što troši najmanje energije. Osim ovih komponenata, prisutna je i baterija koja omogućava čuvanje ovako dobijene energije nekoliko dana, u zavisnosti od kapaciteta. Ovakva javna rasveta omogućava najveću uštedu energije, a jedan ovakav stub košta od 2 do 6 hiljada evra.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti