PREDSTAVLJAMO Novi obrazovni profil – Elektrotehničar OIE

Elektrotehničar obnovljivih izvora energije – novi obrazovni profil u školi „Rade Končar“ iz Beograda

k2Direktor Elektrotehničke škole „Rade Končar“ iz Beograda gospodin Momčilo Stojanović, u izjavi za Energetski Portal, izneo je novine na polju novog obrazovnog profila. On je rekao da je na nedavno održanoj školskoj sednici doneta konačna odluka o podnošenju predloga za otvaranje novog obrazovnog profila „Elektrotehničar obnovljivih izvora energije“. Ovaj profil, čiji je plan razvijen u saradnji sa srednjom školom „Mihajlo Pupin“ iz Kule, nastavlja tradiciju razvijanja oblasti obnovljivih izvora energije u elektrotehničkoj školi „Rade Končar“.

Nastavni predmet „Obnovljivi izvori energije“

Tačnije, škola je pre šest godina započela reformisanje starog obrazovnog profila „Elektrotehničar energetike“ koji je zvanično uvršten u nastavni plan pre četiri godine. Bitna karakteristika ovog obrazovnog profila je postojanje predmeta „Obnovljivi izvori energije“ i to u svim tehničkim školama na teritoriji Republike Srbije. Prema nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, cilj predmeta je da se skrene pažnja na alternativne načine proizvodnje energije i da doprinos sistemskom razvoju oblasti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

Profesor škole, gospodin Aleksandar Savić, rekao je za Energestki Portal da su na nivou elektrotehničke škole „Rade Končar”, u periodu akreditacije, sprovedena stručna usavršavanja u dva navrata, a sve sa ciljem osposobljavanja radnog kadra za sprovođenje nastave na predmetu „Obnovljivi izvori energije”.

Prva generacija maturanata, koja je pohađala ovu nastavu, završila je školu u junu 2013. godine, što predstavlja korak napred u obrazovanju stručnih kadrova, ali i podizanja svesti zajednice o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije.

k1

Solarna elektrana na krovu škole

Inače, ova škola već samostalno proizvodi električnu energiju sa instalirane solarne elektrane na krovu, a koja je donacija Vlade Španije. Novac koji škola zarađuje od prodaje proizvedene električne energije na taj način, ulaže se u obnavljanje nastavnih sredstava i inventara, poput laptopova i projektora, a završen je i projekat „pametnih učionica“, koji podrazumeva postavljanje štedljivih sijalica koje ostvaruju uštedu električne energije do 40 odsto.

U školi „Rade Končar“ postoji želja za proširenjem kapaciteta solarne elektrane na krovu, ali su za to neophodna novčana sredstva koja za sada uveliko prevazilaze mogućnosti škole.

Đ.L.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti