PREDSTAVLJAMO ABB – Solarna industrija

abb solar

Dobijanje energije od sunca

Sunce je neiscrpan izvor svetlosti i toplote. Količina energije koju sunce isporuči u roku od sat vremena gotovo je jednaka energiji koja se potroši za sve ljudske aktivnosti tokom godinu dana. Šta bi se dogodilo kada bismo mogli da pronađemo način da efikasno pretvorimo sunčevu svetlost u veliku količinu jeftine, korisne energije?

Ovakav scenario nije više samo plod mašte: solarne elektrane proizvode energiju bez štetnih emisija, doprinose ublažavanju klimatskih promena i smanjuju našu zavisnost od ograničenih izvora na bazi ugljenika.

ABB u svojoj ponudi ima proizvode, sisteme, servisne usluge i znanje u okviru primarnih i sekundarnih tehnologija:
– Direktnu konverziju sunčeve svetlosti u električnu energiju putem fotonaponskih (PV) ćelija
– Koncentrisanu solarnu energiju (CSP) poznatu kao solarno termalna energija

Solar 1 abb

Fotonaponski i koncentrisani solarni sistemi

Za PV i CSP elektrane, ABB je osmislio efikasne tehnologije koje omogućavaju upravljanje, prenos i integrisanje solarne proizvodnje u elektroenergetske sisteme, elektrane, poslovne i stambene objekte.

Za početak, ABB je razvio specijalan algoritamski softverski alat za izračunavanje, koji određuje najbolje PV rešenje pre nego što se počne sa radom. Ovim alatom se vrši proračun troškova, prihoda, povrat investicije i vreme otplate tako da investitor ima jasan uvid u PV projekat
na samom startu.

Za solarne PV i CSP elektrane većih snaga, koje proizvode od jednog do nekoliko stotina megavata električne energije, ABB može da ponudi elektroenergetske i sisteme za automatizaciju koji zadovoljavaju tržišne i tehničke zahteve obe tehnologije.

Za CSP, ABB proizvodi kompletne elektroenergetske i sisteme automatizacije celih postrojenja uključujući automatizovan nadzor, gde svaka od hiljade paraboličkih ogledala CSP solarnog polja prikuplja maksimalnu količinu energije; instrumentacija i upravljački sistemi za nadzor toplovodnih cevi, tankova za skladištenje toplotne energije i elektrane; pomoćni sistemi na energetskom bloku; i elektroenergetsku opremu kojom se energija usmerava u elektroenergetsku mrežu.

Pored toga, ABB isporučuje brojne komponente za automatizaciju PV sistema za ugradnju. Ponuda obuhvata sve ključne komponente za upravljanje solarnim usmerivačima, pretvaranje jednosmerne u naizmeničnu struju, zaštitu od prenapona i povezivanje na mrežu.

„Ključ u ruke“

ABB poseduje široko iskustvo na projektima “ključ u ruke” za PV elektrane. Visoke performanse ovih postrojenja se postižu primenom integrisanih, modernih rešenja u energetici i automatizaciji, uz odgovarajući inženjering i stručnu realizaciju.

Za PV tržište, ABB je razvio jedinstveno “ključ u ruke” 1 MW modularno rešenje kojim se prikuplja maksimalna količina sunčeve energije. Sistem modula se jednostavno povezuje za dobijanje većeg proizvodnog kapaciteta, dostavlja se montiran, fabrički testiran i osposobljen za brzu instalaciju širom sveta čime se obezbeđuje brzi povraćaj investicije.

ABB solarne tehnologije od kojih je nekoliko patentirano, uključuju programabilne logičke kontrolere (PLC), mali kontrolni uređaj koji na solarnim panelima povećava tačnost praćenja sunčevih zraka, kao i automatizovani sistem isključivanja koji čuva veću količinu energije u solarnim elektranama na duže vreme, čak i u uslovima lošeg svetla kao što je sumrak, svitanje ili oblačno vreme.

Invertori su ključne komponente u održivoj proizvodnji energije. PV ćelije vrše proizvodnju jednosmerne struje koju inverter pretvara u naizmeničnu za upotrebu kod kuće ili snabdevanje AC mreže.

ABB ima višedecenijsko iskustvo sa ovom tehnologijom i ono čini osnovu proizvoda za solarne aplikacije u naponskom opsegu od 3.3 do 500 kW. U njih spada i centralni inverter (PVS800) za industrijske PV elektrane, kao i za velike trgovinske i stambene PV krovne instalacije. Među novinama se nalazi i mali inverter bez transformatora (PV300) koji vrši pretvaranje solarne DC u AC u kućama, trgovinskim i industrijskim postrojenjima srednje veličine. Bežični uređaj za nadzor prati rad PV instalacije iz unutrašnjeg prostora.

ABB megavatska stanica

ABB je u skorije vreme patentirao “ključ u ruke” solarnu spojnu instalaciju nazvanu ABB megavatska stanica. U čelikom uokvirenom kontejneru na betonskoj podlozi smeštena je sva oprema potrebna za brzo povezivanje PV postrojenja na srednjenaponsku mrežu. Uređaj je manji i lakši od drugih proizvoda te vrste, zbog čega je jeftiniji za transport, a osposobljen je za 25 godina rada u surovim klimatskim uslovima.

O kompaniji

ABB (www.abb.rs) je vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatike, koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima u efikasnijem korišćenju električne energije, u povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu. Kompanije članice ABB Grupe posluju u oko 100 zemalja i zapošljavaju oko 145 000 ljudi.

Za više informacija o solarima možete pogledati ovde.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti