Povećati energetsku efikasnost i iskorišćenje energije iz obnovljivih izvora

parlament gov rs tomic solano

U petak 12. februara 2016. godine održan je sastanak između predsednika Odbora za privredu, regionalni razvoj, turizam i energtiku i Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije gospođe Aleksandre Tomić i stalnog predstavnika UNDP-a gospođe Irene Vojačkove Solano.

Gospođa Tomić je ovom prilikom predstavila aktivnosti koje su postigle tri neformalne parlamentarne grupe: Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije, Ženska parlamentarna mreža i Zelena poslanička grupa. Kako je istakla, Narodna Skupština radi na povećanju svesti javnosti o značaju energetske efikasnosti, a u prethodnom periodu dodeljeni su energetski pasoši Domu Narodne Skupštine, Palati Srbije i zgradi Vlade Republike Srbije. Navela je da se uz pomoć ovih energetskih pasoša može unaprediti energetska efikasnost kako bi se ostvarila ušteda energije i do 30 odsto. Dodala je i da je pokretanje teme o energetskoj efikasnosti ukazalo i na potrebu donošenja novog zakona o inženjerstvu.

Gospođa Solano je istakla da Narodna Skupština mora uzeti učešće u povećanju energetske efikansosti kako bi dala primer lokalnim samoupravama, a dodala je i da je potrebno povećati iskorišćenje energije iz obnovljivih izvora, ali i kapacitet elektrana koje rade na biomasu u Republici Srbiji.

U okviru sastanka dogovorena je i izrada zajedničkog plana saradnje između Narodne Skupštine i UNDP-a.

Sandra Jovićević

foto: parlament.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti