Potpisani ugovori o energetskoj obnovi objekata u Hrvatskoj

Foto: mgipu.hr

Ministar građevinarstva i prostornog uređenja Hrvatske Predrag Štromar boravio je juče u Osječko-baranjskoj županiji gdje je u zgradi Osnovne škole Grigor Vitez s korisnicima potpisao ugovore o energetskoj obnovi škola i vrtića na području županije, a potpisan je i ugovor o energetskoj obnovi jedne višestambene zgrade.

Reč je o zgradama 18 osnovnih i 3 srednje škole, kao i 2 vrtića kojima će se dodeliti preko 42 miliona kuna bespovratnih sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. Potpisan je i ugovor o energetskoj obnovi višestambene zgrade u Osijeku kojim je zgradi odobren iznos od preko 750 hiljada kuna bespovratnih sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 1,3 miliona kuna.

Poziv resornog ministarstva Energetska obnova zgrada i korišćenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju delatnost vaspitanja i obrazovanja bio je otvoren za prijave u razdoblju od 22. novembra 2016. godine do 20. februara 2017. godine.

U toku je ugovaranje 214 projekata energetske obnove zgrada i korišćenje obnovljivih izvora energije javnih ustanova vaspitanja i obrazovanja koji će se sprovoditi sledećih 18 meseci. Najveći broj projektnih predloga koji su zadovoljili kriterijume prihvatljivosti dolazi iz Primorsko-goranske županije (28), zatim Osječko-baranjske županije (24), Grada Zagreba (16) i Vukovarsko-srijemske županije (16). Iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za te će se projekte dodeliti preko 342 miliona kuna bespovratnih sredstava. Zgrade koje su se prijavile na ovaj Poziv u proseku će ostvariti uštedu energije od oko 66 odsto.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti