Potpisan ugovor za izgradnju vetroparka u Kostolcu

Foto: mre.gov.rs

Elektroprivreda Srbije potpisala je ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom za finansiranje projekta izgradnje vetroparka u Kostolcu.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, rekao je da je važno da EPS, kao najveća energetska kompanija u ovom delu Evrope, ozbilјno nastavi razvoj i realizaciju projekata iz obnovljivih izvora. On je izjavio da je to prvi takav projekat EPS-a, kao i da očekuje nastavak razvoja ovakvih projekata u hidro-sektoru. Dodao je da je izgradnja vetroparka u Kostolcu korak koji će Srbiju približiti cilјu od 27 odsto potrošnje energije iz obnovlјivih izvora. Podsetio je da je trenutno izgrađeno oko 100 MW iz obnovlјivih izvora i da se trenutno razvija oko 500 MW, a najveći deo iz energije vetra.

Vetropark će biti izgrađen na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka „TE-KO Kostolac“. Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavlјeni na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara. Vetropark će imati snagu od 66 MW, a električnom energijom će moći da snabdeva 30.000 potrošača. Investicija je vredna 97 miliona evra, a 80 miliona evra je obezbeđeno iz kredita nemačke razvojne banke KFW. Očekivana godišnja proizvodnja u EPS-ovom vetroparku je oko 150 miliona kWh. Plan je da gradnja počne 2019. godine, a proizvodnja struje godinu dana kasnije.

Rok otplate kredita je do 15 godina, uklјučujući i grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto godišnje.

izvor: mre.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti