Potpisan ugovor između „Intesa Leasing“ i GGF za kreditiranje projekata EE

energetska efikasnostKompanija „Intesa Leasing“ iz Beograda juče je potpisala ugovor o kreditiranju sa „Green for Growth“ fondom za jugoistočnu Evropu, kojim se obezbeđuju sredstva u iznosu od 5 miliona evra za finansiranje projekata u oblasti energetske efikasnosti.

Putem finansijskog lizinga, ovaj novac će moći da koriste preduzeća i poljoprivrednici u Srbiji radi unapređenja neefikasne opreme, optimizacije proizvodnih procesa, i za zamenu poljoprivredne mehanizacije. Predviđeno je da će se projektima energetske efikasnosti, koji će biti finansirani iz ovog fonda, uštedeti oko 20% energije.

Inače, ovo je prvi kredit GGF namenjen nekoj od lizing kompanija u Srbiji, putem koga će „Intesa Leasing“ biti u mogućnosti da razvije dugoročno finansiranje projekata energetske efikasnosti u Srbiji.

Osim kredita, kompanija „Intesa Leasing“ će dobiti i podršku od strane GGF Centra kroz tehničku pomoć u pružanju usluga analize tržišta energetske efikasnosti, zatim obuke zaposlenih, podršku za uvođenje sistema za monitoring i izveštavanje i usluge energetske revizije.

Fond „Green for Growth“ je osnovan 2009. godine kao javno privatno partnerstvo Nemačke razvojne banke (KfW) i Evropske investicione banke (EIB) uz finansijsku pomoć Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Nemačkog saveznog ministarstva za obnovu i razvoj. Fond je skoncentrisan na realizaciju projekata u jugoistočnoj Evropi, a njegova oblast delovanja je podsticanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti