Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Temišvar

Foto-ilustracija: Unsplash (G R Mottez)

U Temišvaru su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihai Grindeanu potpisali sporazum između vlada dveju zemalja o izgradnji auto-puta između Beograda i Temišvara, stoji u saopštenju Vlade.

Nakon potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd – Vatin (Srbija) i auto-puta Temišvar – Moravica (Rumunija), Momirović je istakao da putevi grade još snažnija prijateljstva i obezbeđuju bolji kvalitet života. On dodaje da je izgradnja novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara strateški važan koridor za obe države.

Ministar je izrazio zahvalnost Rumuniji što pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu, kao i za to što Srbija u Rumuniji ima snažnog partnera kada je reč o principima međunarodnog prava i teritorijalnom integritetu Srbije.

Ministar je podsetio Grindeanu da je 2016. godine postojala inicijativa da se popiše ovaj dokument, ali da rumunskoj strani u tom trenutku ovaj projekat nije bio prioritet.

,,Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen. Verujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put, a reč je o evropskom finansiranju’’, kaže Momirović.

Ugovorne strane će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem auto-puta Beograd – Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane auto-put Temišvar – Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara.

Dva auto-puta će prolaziti kroz zajedničku državnu granicu, poštujući karakteristike koje obezbeđuju bezbednost i sigurnost drumskog saobraćaja. Na spoju ovih auto-puteva, ugovorne strane će izgraditi granične prelaze na teritoriji dveju država.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti