Potpisan memorandum o realizaciji projekta OIE i EE u BiH

news-2015-march-martic_caritas_652602592

Federalni ministar prostornog uređenja gospodin Josip Martić i predstavnik Caritasa Švajcarske gospodin Daniel Bronkal potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji se odnosi na implementaciju projekta za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, a biće primijenjen u Zeničko-dobojskom kantonu.

Gospodin Bronkal je izjavcio da će tim dokumentom biti obuhvaćena rekonstrukcija tri škola na području ZDK-a koja će podrazumevati termoizolaciju, a u dve od njih biće zamenjeno postojeće i instalirano grejanje na obnovljive izvore. Istakao je da je planiran i teorijski rad sa učenicima i nastavnim osobljem odabranih škola o merama energetske efikasnosti, a Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle odabraće energetski siromašna domaćinstva gde će primeniti te mere.

Šef Odseka za energetsku efikasnost Ministarstva prostornog uređenja gospođa Jasmina Katica precizira da će, između ostalog, u okviru projekta biti upriličena obuka lokalne zajednice o tome kako uraditi strateške dokumente u smislu povećanja energetske efikasnosti, a sve radi finansijskih ušteda.

Caritasov projekt Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost integrisani u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH trebalo bi da bude implementiran za 15 meseci.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti