Potpisan Aranžman o energetici između Srbije i Kosova i Metohije

Potpisivanje_twiter_euU utorak 25. avgusta 2015. godine u Briselu potpisana su četiri sporazuma između Srbije i Kosova  o telekomunikacijama, Zajednici srpskih opština, mostu na ibru u Kosovskoj Mitrovici i energetici.

Prema pisanju medija, sporazumom o energetici dogovorena je primena Aranžmana o energetici. Ovaj aranžman omogućava neometano funkcionisanje firmi u vlasništvu EPS-a na severu Kosova i Metohije, kao i formiranje dve kompanije, takođe u vlasništvu EPS-a, od kojih bi jedna bila zadužena za trgovinu, a druga za snabdevanje električnom energijom. Kompanije bi imale nadležnost nad četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, a trebalo bi da EPS podnese zahtev za registraciju ovog posla pre kraja avgusta 2015. godine. Očekuje se da zahtev bude odobren za sedam dana, a naziv nove kompanije za trgovinu električne energije biće „Elektro Sever“. Kompanija „Elektro Sever“ imaće licencu za snabdevanje potrošača, kupovinu i prodaju električne energije na otvorenom tržištu, uvoz i izvoz električne energije, a važiće kada Elektromreža Koosva (KOSTT) postane član Udruženja evropskih operatera prenosnih sistema električne energije (ENTSO).

Kako navode mediji, Aranžman o energetici ne donosi ništa novo za građane koji žive na Kosovu i Metohiji, a njime se ne reguliše ni pitanje imovine nad postojećom elektroenergetskom strukturom koja se nalazi na ovoj teritoriji. Potpisani sporazum u skladu je sa „Dogovorom o energetici“ koji su dvojica premijera potpisala septembra 2013. godine.

Sporazum o energetici iz 2013. godine možete pročitati na sledećem linku

Sandra Jovićević

foto: twitter@eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti