Poskupeo auto-plin

Auto-gasTečni naftni gas (TNG) u protekle dve nedelje poskupeo je od pet do sedam dinara po litru na pumpama i punionicama u Srbiji. Tako je cena popularnog auto-plina sa 62,9 stigla do 69,9 dinara za litar kod većine prodavaca. Na nekim benzinskim stanicama, pogotovo onima pored auto-puteva, cena je dostigla i 72,9 dinara po litru, prenose Novosti.

– Tačno je da je TNG poskupeo – kaže, za „Novosti“ Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS). – Za prethodnih mesec dana prosečna maloprodajna cena TNG povećana je za pet dinara za litar, ili za oko osam odsto.

Mićović kaže da je sada prosečna cena 69,5 dinara za litar, koliko je iznosila i januara ove godine, ali i podseća na to da je tačno pre godinu dana prosečna cena TNG-a bila 72,50 dinara za litar.

Prvi operativac UNKS kaže da su referentne cene TNG-a za trgovanje na regionalnom tržištu povećane više od 30 odsto za manje od mesec dana, ali da to ne znači i da će i u narednom periodu TNG poskupljivati.

– Ne prenosi se to u srazmeri „jedan prema jedan“. Ne znači da će ukoliko se referentne cene promene za 30 odsto naviše ili naniže, i maloprodajne cene skočiti u istom procentu. Državne akcize su, na primer, iste, bez obzira na to kolike su nabavne cene TNG-a – objašnjava Mićović. – Referentne cene se dosta često i brzo menjaju, i ako budu otišle nadole, a izvesno je da hoće, možda se ništa više ne dogodi. Dosta zavisi od toga da li je ovo samo trenutni skok ili početak trenda rasta. Iskustveno, ne očekuje se neki veći skok.

Računice pokazuju da je isplativost vožnje na plin ostvarena samo u slučaju da je cena litra TNG-a manja od 50 odsto vrednosti litra benzina. Kako je sada cena benzina 133 dinara, jasno je zašto su vozači koji su uložili pozamašna sredstva u ugradnju TNG uređaja i njihovo reatestiranje ogorčeni.

Izvor: novosti.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti