Pomoć Vlade za geotermalna istraživanja u Vranjskoj Banji

view_image

Predsednik Vlade Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić krajem prošle nedelje obišao je geotermalnu bušotinu u Vranjskoj Banji.

Gospodin Vučić je ovom prilikom izjavio da je Vlada spremna da sarađuje i pomogne projekat kineske firme „Betec Resources“ u Vranjskoj Banji, gde se istražuju geotermalni potencijali tog kraja. Prema njegovoj oceni, resursi kojima ovo mesto raspolaže su neiskorišćeni, zbog čega će ih država dati potencijalnom investitoru na korišćenje.

Podsetimo, početkom septembra održan je sastanak predstavnika kompanije „Betac Resources“ i opštine Vranje. U okviru sastanka rečeno je da će geotermalna istraživanja biti obavljena na površini od 150 kvadratnih kilometara, a trebalo bi da počnu sredinom oktobra. U zavisnosti od analiza na području gradske opštine Vranjska Banja planirana je izgradnja geotermalne elektrane, koja bi trebalo da proizvodi do 20MW električne energije i 39MW toplotne energije na godišnjem nivou. Realizacija ovog projekta je u skladu sa svim propisima vezanim za zaštitu životne sredine.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti