Poljoprivreda važna za razvoj Srbije – u narednim godinama još veće subvencije

Foto-ilustracija: Pixabay (wobogre)

Subvencije u ratarstvu u Srbiji u 2024. godini pokrivaju 46 odsto troškova proizvodnje pšenice, rekla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ukazala na to da u planu razvoja Srbije do 2027. godine posebno mesto zauzima poljoprivreda, pa će subvencije u naredne četiri godine rasti minimalno za 10 odsto.

,,Posvetili smo se svakom pojedinačnom poljoprivrednom proizvođaču, ušli u analizu proizvodnje svake kulture i odgoja svake životinje i izračunali koliko treba da pokrijemo subvencijama’’, rekla je Tanasković.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom je posebno značajan, a kako je istakla ministarka, kroz subvencije iz budžeta i IPARD program za poljoprivredu, biti izdvojeno 600 miliona evra.

Dodala je da je Srbija opredeljena prema tržištu EU i tu najviše izvozi, ali ne odustaje od otvaranja novih.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, rekao je da ova zemlja želi da razvija svoju poljoprivredu i unapredi saradnju sa Srbijom, dodajući da je  poljoprivreda važna strateška grana u razvoju njihove zemlje, koja ima i te kako velike mogućnosti da se razvija i izvozi u region.

Pročitajte još:

Kako je istakao ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil, poljoprivreda ne poznaje granice i kao takva je izuzetno važna za razvoj svake zemlje. Reč je o sektoru koji mora da prati izazove ovog vremena. Poljoprivreda je povezana sa infrastrukturnim razvojem, ulaganjima u tehnološkom smislu i pitanjima kapitala, rekao je on ističući da je ponasan na podršku koju je njihova Agencija za razvoj (USAID) pružila sektoru poljoprivrede u Srbiji.

Ambasador SAD je naglasio da posebno podržava inicijative integracije tržišta u regionu, kao što je Otvoreni Balkan.

U toku je i peti po redu Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Beograd”, na kojem učestvuje 500 izlagača iz Srbije i regiona, a biće otvoren do 27. januara.

Foto-ilustracija: Pixabay (lumix2004)

Sajam se održava uz podršku projekta „Velika mala privreda” koji finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije, USAID, Gradski sekretarijat za poljoprivredu i Privredna komora Srbije, dok je prijatelj sajma „Budimka”.

Ovom prilikom obratio se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić ističući da je na sajmu 40 izlagača iz tog entiteta i da to govori koliko je RS opredeljena za razvoj ovog sektora i saradnje sa Srbijom.

Pored izlagačkog dela, održaće se i diskusije o aktuelnim i nadolazećim trendovima na globalnim tržištima i pružiti informacije o najnovijim tehnološkim inovacijama u prehrambenoj industriji.

Posetioce ove godine očekuju proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kao i proizvođači poljoprivrednih mašina i opreme, rasadnika, semena, đubriva i pesticida, ali i druge kompanije koje posluju u ovom sektoru.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti