Pokrenut projekat Zaštićena područja za prirodu i ljude

taraSvetski fond za prirodu (WWF) saopštio je danas da je pokrenuo projekаt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, tokom kojeg će sledeće četiri godine u regionu Dinarskog luka raditi na unapredjenju zaštite prirode. Kako se navodi, projekat će doprineti uključivanju lokalnih zajednica u upravljanje zaštićenim područjima, kao i boljoj saradnji izmedju zaštićenih područja u regionu u okviru mreže zaštićenih područja Dinarida „Parkovi Dinarida“ osnovane 2014, koja ima 54 člana.

Dodaje se da će posebna pažnja biti posvećena proceni dobrobiti od zaštićenih područja, uvodjenju principa održivog turizma u zaštićena područja, razmeni iskustava i obrazovanju. U saopštenju se naglašava da će u okviru projekta u Srbiji biti uključeno pet zaštićenih područja: nacionalni parkovi Fruška gora, Djerdap i Tara, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i predeo izuzetnih odlika Avala.

„U Srbiji će se poboljšati komunikacija sa lokalnom zajednicom kroz uspostavljanje saveta korisnika, a nacionalni parkovi Fruška gora, Djerdap i Tara, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i predeo izuzetnih odlika Avala postaće edukativni centri za škole i sve posetioce“, precizira se. Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ finansira Švedska medjunarodna razvojna agencija Sida.

Izvor: www.beta.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti