Pokrenut postupak zaštite Spomenika prirode „Mašin Majdan”

Na osnovu člana 42. stav 8. Zakona o zaštiti prirode Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obaveštava javnost o postupku pokretanja zaštite prirodnog područja II kategorije, kao Spomenik prirode „Mašin Majdan”.

Prirodno područje koje se predlaže za zaštitu nalazi se u Beogradu, na teritoriji opštine Savski venac. U sklopu je prostorno-kulturno-istorijske celine „Topčider” i u neposrednoj blizini spomenika prirode „Topčiderski park” i „Šuma Košutnjak”. SP „Mašin Majdan” zauzima površinu od ukupno 4,29 ha i obuhvata prostor nekadašnjeg kamenoloma na padini Topčiderskog brda sa desne dolinske strane Topčiderske reke. Maksimalna nadmorska visina je 106 m, a minimalna 82 m.

Prema strukturi površina katastarske opštine Savski venac po vlasništvu, celokupna površina SP „Mašin Majdan” je u državnoj svojini. Na zaštićenom području utvrđeni su režimi zaštite I, II i III stepena i zaštitna zona ukupne površine 2,24 ha.

Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja SP „Mašin Majdan”, svrstava se u II kategoriju – velikog značaja.

Postupak zaštite prirodnog područja pokrenut je dana 6. januara 2015. godine, kada je Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio studiju zaštite Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao nadležnom organu.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti