Pokrajinska vlada sastala se sa predstavnicima UNDP-a

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević sastao se u petak sa predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), na čelu sa Stelianom Nederom, zamenicom stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji.

Na sastanku su predstavljeni dosadašnji rezultati projekata koje UNDP realizuje u na teritoriji AP Vojvodine, kao i mogućnosti za intenzivniju saradnju u oblastima zaštite životne sredine i održivog razvoja, energetike, jačanja kapaciteta lokalnih samouprava, te u segmentu sprečavanja katastrofa i smanjenja rizika od vremenskih nepogoda.

Potpredsednik Đorđe Milićević je istakao da su projektne aktivnosti UNDP-a u oblastima delovanja komplementarne onim oblastima koje je Pokrajinska vlada definisala kao prioritetne. Dodao je da Pokrajinska vlada u UNDP-u vidi partnera u realizaciji više zajedničkih projekata i izrazio spremnost da se pokrajinska administracija uključi u realizaciju projekata koji će doprineti bržem i ravnomernijem razvoju AP Vojvodine i unapređenju kvaliteta života svih građana.

„Brži ekonomski i privredni razvoj u svim oblastima privrednog delovanja, postavljen je kao prioritetan cilj u radu nove Pokrajinske vlade. U sprovođenju postavljenih ciljeva glavni princip rada jeste princip saradnje svih nivoa vlasti i okupljanje oko zajedničkih projekata“, kazao je potpredsednik Milićević dodajući da se taj princip svakodnevno sprovodi u praksi.

U razgovoru je posebna pažnja posvećena jačanju kapaciteta lokalnih samouprava, kako kroz infrastrukturno opremanje industrijskih zona u svim opštinama u AP Vojvodini, tako i kroz jačanje administrativnih kapaciteta opština za privlačenje sredstva iz fondova Evropske unije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je istakao da je formiranje Razvojne agencije Vojvodine važan iskorak u stvaranju ambijenta i klime za privlačenje domaćih i stranih ulagača, ali i za modernizaciju pokrajinske i lokalnih uprava u cilju približavanja građanima.

„To su svakako oblasti koje se prepliću i sa onim čime se UNDP bavi, i siguran sam da na efikasan način možemo da intenziviramo saradnju u realizaciji više zajedničkih projekta“, rekao je Milićević.

Istaknuto je da mogućnost za saradnju postoji i u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije, pre svega, u segmentu koji se tiče uvođenja energetskog menadžmenta, kao i u realizaciji projekata koji doprinose smanjenju troškova energije u javnim institucijama.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti saradnje u okviru podrške lokalnim samoupravama u planiranju lokalnog razvoja otpornog na klimatske promene, kao i o saradnji u oblasti uklanjanja otpada i razvoja potencijala zaštićenih područja prirode.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Izvor: vojvodina.gov.rs

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti