Pogledajte novi tip električnog vozila koji se kreće ulicama Beča!

Bicikli, trotineti, električni trotineti, a sada i Wheels – Nova vozila u Beču podsećaju na električne bicikle, ali nemaju pedale i za razliku od e-trotineta poseduju sofisticiraniji sistem za iznajmljivanje.

Foto: © RADWEG © ÁKOS BURG

S obzirom na to da na tržištu trenutno ne postoji ništa s čim se mogu uporediti, jedini naziv za novo vozilo je Wheels. Vozila na iznajmljivanje pokreću se električnim motorom i dostupna su svim korisnicima starosti iznad 18 godina. Wheels mogu razviti brzinu do 25 km/h, ali putem GPS-a automatski reaguju na ograničenja i spuštaju brzinu u pešačkim zonama ili zonama susreta.

Kao i kod drugih sistema za iznajmljivanje električnih skutera ili bicikala, korisnik mora skinuti aplikaciju i skenirati QR-code kako bi pokrenuo vozilo, što košta 1 evro. Svaki naredni minut vožnje na Wheels-u u Beču košta 29 centi, a propisno parkiranje se mora fotografisati i poslati u centralu, jer u suprotnom sledi kazna od 10 evra.

Pojedine Bečlije su još uvek skeptične po pitanju Wheels-a, što može biti i posledica obimne ponude vozila na iznajmljivanje u Beču. Bečkim ulicama trenutno se kreće 4.600 električnih trotineta za iznajmljivanje koji su u vlasništvu pet različitih proizvođača.

Wheels raspolaže sa 33 vozila, međutim ubrzo planiraju da povećaju broj.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti