Podrška UNDP-a Crnoj Gori u zatvaranju Poglavlja 27

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović sastao se sa novoimenovanom stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Tokom sastanka ministar Radulović i stalna predstavnica UNDP-a Gašparikova razgovarali su o Poglavlju 27, održivom razvoju, zelenim investicijama i inovativnim tehnologijama u oblasti životne sredine.

Ministar Radulović ocenio je izuzetno dobrom dosadašnju saradnju Ministarstva održivog razvoja i turizma i UNDP-a te istakao da postoje brojne mogućnosti za dodatno jačanje i proširenje iste, sa čime se saglasila i Gašparikova.

On je takođe podsetio da je Crna Gora uspostavila Eko-fond, kao ključan mehanizam kojim će se obezbediti sredstva za pripremu i sprovođenje programa, projekata i drugih aktivnosti usmerenih na očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa.

Radulović je takođe najavio projekat u okviru kog će biti sprovedena kampanja u cilju podizanja ekološke svesti stanovništva.

Stalna predstavnica UNDP-a Gašparikova uputila je čestitke Crnoj Gori povodom otvaranja Poglavlja 27, ocenivši isto kao veliko dostignuće i izrazivši spremnost za pružanje dalje podrške UNDP-a u pogledu ispunjenja završnih merila i privremenog zatvaranja Poglavlja.

Gašparikova je ujedno potvrdila spremnost UNDP-a da, zajedno sa Vladom Crne Gore, nastavi da unapređuje kapacitete za funkcionisanje Eko-fonda.

Ona je takođe istakla značaj dalje saradnje kroz projekte koji su toku, posebno one koje su u finalnoj fazi pripreme, a kojim će Crna Gora aplicirati za sredstva Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), Zelenog klimatskog fonda (GCF) i Instrumenta za pretpristupnu podršku -IPA.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti