Počinje energetska sanacija 13 novih objekata u BiH

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon što je prošle godine obnovljeno 18 javnih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine u okviru projekta Svetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) i ove godine nastavlja se implementacija mera energetske efikasnosti.

Potpisivanjem ugovora sa izvođačima radova, planirane su nove investicije na 13 javnih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu (pet objekata), Kantonu 10 (dva objekta), Kantonu Sarajevo (jedan objekat) kao i objektima od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine (pet objekata).

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić prilikom potpisivanja ugovora izjavio je da će ukupnom investicijom biti obuhvaćeno šest obrazovnih ustanova, dve zdravstvene ustanove i pet drugih javnih objekata. Naveo je da se kroz implementaciju ovakvih mera mogu unaprediti uslovi boravka u javnim objektima i ostvariti značajne uštede energije i emisije CO2.

Realizacija mera energetske efikasnosti na obnovi javnih objekata deo je najvećeg projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini – BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), u okviru kojeg se u periodu od 2015. do 2018. godine investira 32 miliona dolara, od čega je Federaciji BiH dodeljeno 19,23 miliona dolara. Projekat se implementira u javnim objektima iz oblasti obrazovanja i zdravstva kroz implementaciju mera poput zamene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sistema grejanja.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti