Početak izgradnje MHE Kostojevići u Bajinoj Bašti planiran za kraj 2014.

mheGrađevinsko preduzeće „Greda“ iz Valjeva koje je prvi sa liste odabrani potencijalni investitor za izgradnju MHE „Kostojevići“ u Bajinoj Bašti predalo je ovih dana generalni projekat za ovu MHE i Zahtev za energetsku saglasnost Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Kako je za Energetski Portal izjavio predstavnik ove kompanije gospodin Zoran Stanković, radovi bi trebalo da počnu po dobijanju svih potrebnih dozvola, što se očekuje krajem 2014. godine, dok je završetak izgradnje ove MHE planiran za sredinu 2015. godine.

MHE „Kostojevići“ nalazi se na reci Rogačici, a vrednost investicije je 600 hiljada evra. Prema proračunima GP „Greda“ ova mala hidroelektrana će imati snagu od 167kW. Na njenoj izgradnji sarađivaće sa firmom „ Niš-invest“ iz Niša koja je inače uradila generalni projekat.

Kako je za Energetski Portal izjavio gospodin Stanković, prilikom ispitivanja mogućnosti izrade i realizacije investicionog projekta pojavio se problem u vezi izgradnje MHE „Kostojevići“, a koji se ogleda u tome što opština Bajina Basta traži izradu Plana detaljne regulacije iako postoji usvojen Master plan u kome je predviđena i MHE „Kostojevići“, a sama lokacija se nalazi izvan područja Generalne regulacije.

Pored ove, GP „Greda“ radi i na izradi dokumentacije za dve male hidroelektrane na reci Pčinji, a kao prvi na listi investitor za MHE „Plaža“ na Đetinji iz Užica uradila je geodeziju, generalni plan i izvršila obezbeđivanje kompletnih sredstava za izgradnju ove MHE.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti